Trump hyllas av extremhögern – företagsledare och kollegor tar starkt avstånd

1:39 min

President Donald Trumps uttalanden där han i går på nytt likställde nazister och Ku Klux Klan medlemmar med antirasister och medborgarrättsaktivister har lett till starka reaktioner. Efter flera avhopp meddelade Trump på onsdagskvällen att han lägger ned sina två näringslivsråd.

Den förre Ku Klux Klan-ledaren David Duke tackar president Donald Trump för "sin ärlighet och sitt mod" och ledaren för de vita nationalistgruppen Richard Spencer hyllar också presidenten. Annars är det svårt att hitta någon som stöder presidenten.

Talmannen i kongressen Paul Ryan, senatorerna McCain, Marco Rubio med flera tar starkt avstånd och uppmanar presidenten att uppträda statsmannamässigt.

Guvernören i Virginia Terry McAuliffe är också förfärad: "Nynazister, Ku Klux Klan medlemmar och Vit maktextremister kom hit till Charlottesville tungt beväpnade. Spred hat och sökte konfrontation. En av dem mördade en ung kvinna i ett terrordåd. Två av våra poliser dog detta är inte två sidor".
 
Programledaren i The late show, komikern Stephen Colbert, säger att nu väntar vi bara på att presidenten ska säga om D-dagen under andra världskriget: "Det var ju mycket våld på båda sidor".

Men det som presidenten tar allvarligast på är avhoppen från regeringens näringslivsråd, där flera storföretagsledare nu hoppar av i protest mot Donald Trumps, som de menar, fördomsfulla stöd åt högerextrema.

I dag har Walmartchefen Doug McMillon anslutit sig till fyra andra avhoppare av tunga näringlivsledare.

Även den svenske företagsledaren Inge Thulin och en rad andra företagsledare hoppade av president Donald Trumps grupp av rådgivare från näringslivet. Kort därpå lade Trump ner sina två näringslivsråd.

Thulin är vd på företaget 3M, mest känt för sina post it-lappar och sin Scotch-tejp och var den sjunde företagsledaren som hoppade av.


Presidentens dotter och särskilda rådgivare Ivanka Trump är upprörd och kräver enligt flera källor inifrån Vita Huset att presidentens chefsstrateg Steve Bannon ska avskedas.

Hon anser att det är han som bagatelliserar antisemitism och rasism samt sufflerar presidenten att det högerextrema fackeltåget bestod av vanliga väljare och att medierna rapporterar lögnaktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista