Tredelad bild: nationellt id-kort, pass, körkort
Foto: Rikspolisstyrelsen, Christine Olsson/TT.

Ny utredning ska stoppa fusket med svenska id-handlingar

Justitieministern: Ofta en väg in till stora bedrägeribrott
1:42 min

Regeringen tillsätter i dag en utredning som ska föreslå åtgärder för att stoppa fusket med svenska identitetshandlingar. Justitieminister Morgan Johansson vill ha en ny lag senast år 2020.

– Vi har sett att det här med förfalskat id, det är ofta en väg in för att kunna begå ganska stora bedrägeribrott och att till exempel ta del av olika bidrag och ersättningar som man inte har rätt till. Det här är en av åtgärderna för att förebygga brott mot välfärden, säger justitieminister Morgan Johansson.

Under flera år har de anmälda bedrägerierna ökat och polisen misstänker att det finns ett stort antal falska identitetshandlingar i omlopp. De används till exempel för att begå brott inom handeln och fuska inom välfärdssystemet. Till exempel kan en person ha fem olika identiteter i folkbokföringen.

Polisen och flera utredningar har sagt att det är ett problem att hela 14 instanser har rätt att utfärda id-handlingar i Sverige, till exempel skatteverket och bankerna. Regeringen vill att det blir färre, kanske till och med en enda myndighet, som får göra det.

– Utredaren får analysera detta, hur det ska kunna begränsas och hur långt man i så fall ska gå. Men det är en del av problemet, att vi har så många olika sorters id-handlingar och att en del av dem är lätta att förfalska, säger justitieministern.

Utredaren blir Inga-Lill Askersjö som är justitieråd vid Högsta förvaltningsdomstolen. Hon ska även titta på möjligheten att införa så kallad biometrisk information i id-handlingarna, det vill säga information om fingeravtryck och ansiktsform.

Utredningen ska vara klar 2019 och den nya lagen börja gälla året därpå. Morgan Johansson tror på ett brett stöd även i den riksdag som kommer efter valet.

– Alla vill medverka till att minska riskerna för den här typen av brott och bedrägerier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".