Mikhail Pogodaev, ordförande i världsorganisationen som arrangerar kongressen.
1 av 2
Mikhail Pogodaev, ordförande i världsorganisationen som arrangerar kongressen. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
Deltagare på internationell renskötarkongress i Jokkmokk.
2 av 2
Deltagarna på kongressen företräder 25 folkgrupper. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.

Världens renskötare i Jokkmokk

Stora gemensamma utmaningar
2:07 min

I Jokkmokk möts i dagarna världens renskötare när en internationell kongress för renskötarfolk arrangeras i Sverige för första gången.

Och de renskötande folkgrupperna som finns i tio olika länder står inför stora gemensamma utmaningar.

– Klimatförändringar, förlust av betesmarker i konkurrens med gruvor, gas- och oljebolag och rovdjur, är de stora utmaningarna vi delar, förklarar Mikhail Pogodaev, ordförande i världsorganisationen som arrangerar kongressen som hålls var fjärde år.

I gymnastiksalen i Jokkmokk som gjorts om till kongresshall blandas språk och färger. Flaggor på ribbstolar och traditionella folkdräkter. Blå, röda, gröna, lila och gula hos representanter för samer, folkgrupper från Ryssland, Kina, Mongoliet, Alaska och Grönland till exempel.

Deltagare som tillsammans företräder 25 folkgrupper och närmare 100 000 människor som har renskötseln gemensamt. Och det är ett viktigt tillfälle för att kunna lära av varandra, tycker Oddbjörg Haetta Sara från norska Kautokeino.

– Om vi vill existera som renskötande folk så behöver vi hur vi ska möta framtiden. Och då kan man ju se hur andra löser det, säger hon.

Formellt ska mötet, som tidigare arrangerats ibland annat Kina och Ryssland, mynna ut i en Jokkmokkdeklaration på söndag som ska slå fast vad världens renskötare tycker är viktigast de kommande fyra åren. Och även om staterna inte är tvingade att följa den så kan den vägleda och sätta press på länderna, säger Mikhail Pogodaev i World reindeer herders.

Och världsorganisationen kommer de närmaste åren också arbeta för att få ett större inflytande i Arktiska rådet till skillnad från den observatörsstatus de har i dag.

– Så att de som verkligen representerar Arktis får en röst i det internationella samarbetsorganet, säger Mikhail Pogodaev i World reindeer herders.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".