Charlottesville.
1 av 2
Foto: Andrew Shurtleff/AP/TT.
Charlottesville.
2 av 2
Foto: Andrew Shurtleff/AP/TT.

"Tyvärr kommer vi få se mer uppvisningar av våld och fascism"

"Jag tror de flesta här i staden fortfarande är i chock"
1:47 min

I staden Charlottesville i USA är invånarna fortfarande i chock en knapp vecka efter de våldsamma nazistkravallerna. I går hölls en minnesceremoni för den 32-åriga kvinna som dödades. Bara några kvarter därifrån ligger platsen där bilattacken inträffade. Gatan är avspärrad men mängden av blommor växer.

– Jag tror de flesta här i staden fortfarande är i chock.

Miriam Rushfinn sitter på trottoarkanten. Framför henne blommor, lappar med hälsningar och bilder på Heather Heyer, kvinnan som dödades. Människor skriver budskap med krita på asfalten. En man med kippa delar ut kramar.

Under kravallerna i lördags höll hon sig undan från stadskärnan. Men på fredagkvällen deltog hon i en samling i en kyrka när polisen varnade deltagarna för att gå ut. Fackeltåget med nazister och vit makt grupper fanns utanför och ropade antisemitiska och nazistiska slagord. Facklor i mörkret i den amerikanska södern är chockerande

– Det var en kuslig syn. Mängder av facklor. Jag blev chockad och bedövad.

Miriam Rushfinn är själv judinna.

– Hela min familj flydde förintelsen. Stora delar av min släkt dödades. Jag har i mitt DNA att saker kan hända, säger hon.

Charlottesville är en ganska liten universitetsstad. Liberal och öppen. I varje fall på ytan, enligt Mirriam Rushfinn. Hon tror att invånarna och kanske hela USA nu har ruskats om. Men de som kom hit i lördags kommer att komma tillbaka igen.

– Tyvärr kommer vi få se mer uppvisningar av våld och fascism och vit makt-grupper som försöker mobilisera, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".