Peter Hultqvist och Tomas Ramberg
Peter Hultqvist och Tomas Ramberg Foto: Stina Stjernkvist/TT, Micke Grönberg/Sveriges Radio

Ramberg: Riksdagsförhör ska hålla grytan kokande

Tomas Ramberg: Är Hultqvist kvar hela september, får han vara glad
5:29 min

Nu ska två av riksdagens utskott börja behandla IT-skandalen på Transportstyrelsen som ledde till två ministrars avgång. Det ska hållas två inkallade möten med anledning av läckorna.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

– Mötena med Konstitutionsutskottet och Försvarsutskottet handlar om att hålla grytan kokande, säger Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

– Det gäller nu för oppositionen att försöka få tillbaka debatten till frågan om Transportstyrelsen, de brott som har begåtts och framför allt hur regeringen har hanterat saken. Oppositionen vill samla argument för att den här läckan varit skadlig och för att försvarsministern Peter Hultqvist har varit oansvarig och försummat sitt jobb. Det är viktigt för de borgerliga att avsluta debatten som handlar om Alliansen tvekar att fälla Hultqvist och komma tillbaka till sakfrågan, enligt Ramberg.

De bägge granskningar som startar i dag i Konstitutionsutskottet och Försvarsutskottet skiljer sig åt. KU-granskningen är mera långsiktig.

– I KU händer det inte så mycket den närmaste tiden, det intressanta på kort sikt är Försvarsutskottet som bryter ledigheten för att idag ställa frågor till Hultqvist och hans statssekreterare och några höga militärer

– Men KU är intressantare på sikt, KU-utfrågningar i det här ämnet kan bli en följetong under valåret, det kan vara dom som gör att regeringen inte så enkelt blir av med den här diskussionen utan kan förföljas av den ganska länge

Och framför allt är det i KU som statsministern själv kan bli måltavla.

– Eftersom alliansen inte kan enas om att peka på honom nu – de går ju på andra ministrar i stället för att de inte är överens om att skapa regeringskris – är det ganska behändigt att han kommer upp i KU framåt våren. Då kan de säga att riksdagsvalet blir en misstroendeomröstning om statsministern och hela regeringen.

Det var i slutet av juli som de fyra Allianspartiernas ledare meddelade att de tänker väcka misstroendeförklaring mot de tre statsråd till följd av IT-skandalen. Det ledde till att infrastrukturministern Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) fick lämna sina poster, samtidigt som försvarsminister Peter Hultqvist fick vara kvar. Nu kvarstår hotet mot Hultqvist och kan realiseras när riksdagen öppnas i september igen.

Det är oklart hur Peter Hultqvist framtid som försvarsminister ser ut och ifall regeringens försvarspolitiska uppgörelse med honom är till hans fördel eller inte. 

– Bildsättningen blir lite lustig därför att det här är en fråga om har man förtroende för försvarsministern eller inte? Samtidigt som man bedriver ett förtroendefullt samarbete och återstår det bara några veckor innan man tänker avsätta honom med motiveringen att man saknar förtroende.

– Jag tycker det ändå är svårt att se att Hultqvist kommer att överleva det här. Troligen är han borta redan i september, det beror lite på när oppositionen väljer att lägga misstroendeförklaringen.

– Bägge sidor är ganska låsta nu. Alliansen skulle tappa ansiktet och framstå som politiskt vimmelkantiga om de inte fullföljde. Bara att de får de här frågorna visar ju vilket trovärdighetsproblem alliansen har och det skulle öka dramatiskt om man backade i det här läget.

– Regeringen kan inte heller backa för att Löfven använde ganska karska ord då när han ombildade regeringen och behöll Hultqvist. Han sa att nu är det upp till riksdagen och varje riksdagsledamot att ta ställning. Den som vill att Peter Hultqvist tar ansvar får också ta sitt ansvar fullt ut. 

Frågan är vem som vunnit opinionsmässigt på den politiska krisen kring Transportstyrelsens IT-läcka?

– Lite oklart, vad vi vet hittills av de få opinionsmätningar som kommit, så har det inte varit så negativt för regeringen. Men opinionsmätningar den här tiden på året är ganska dåliga kunskapskällor för att de är inte så pålitliga. Så det kan vara klokt att vänta innan vi dömer av hur krisen slagit opinionsmässigt, avslutar Tomas Ramberg.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".