Vänsterpartiets partiledare Jonas Stöstedt (V)
Vänsterpartiets partiledare Jonas Stöstedt (V) Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vänsterpartiet: 44 miljarder till utsatta områden

Jonas Sjöstedt: Rimligt att minska de generösa avdragen
1:51 min

Vänsterpartiet vill satsa 44 miljarder kronor på att minska de växande klyftorna i utsatta områden under de närmsta tio år.

– Vi ska ha ett samhällskontrakt där Sverige håller ihop som ett land, sade Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt vid en pressträff på riksdagen under torsdagen.

Förslaget kallas "Rättvisemiljarderna" och innefattar 44 miljarder kronor som under tio år ska fördelas på utsatta områden med lågt valdeltagande, hög arbetslöshet, socioekonomisk utsatthet och låg utbildningsnivå.

– Som jag ser det handlar det om ett Sverige som politiken har svikit. De delar av Sverige som inte får en del av välståndet och inte får en del av rikedomen, säger Jonas Sjöstedt (V).

Vänsterpartiet vill att förslaget ska träda i träda i kraft nästa år genom att inledningsvis kräva en miljard i budgetförhandlingarna med regeringen.

Satsningen föreslås finansieras med omfördelningar i skattesystemet, exempelvis genom en förhöjd fastighetsskatt eller begränsningar av rut- och ränteavdragen.

– Vi har ett skattesystem i Sverige som är extremt gynsamt för de som tjänar mest, det är de som gör de stora skatteavdragen, säger Jonas Sjöstedt (V).

Satsningen ska sedan växa till tre miljarder 2019 och från 2020 vill Vänsterpartiet att beloppet ska öka till fem miljarder varje år.

Fördelningen ska ske genom att kommuner söker för att ta del av pengarna för att finansiera föreslagna satsningar på utsatta områden, utöver de som redan finns i kommunen.

– Det är alltså inte frågan om att ersätta det man redan finansierar som ordinarie verksamhet utan det handlar om att göra något ytterligare som behövs, säger Jonas Stöstedt (V).

Vänsterpartiet föreslår själva att pengarna kan gå till satsningar på vuxen- och yrkesutbildningar, fritidsgårdar och sommarjobb, stöd till föreningsliv eller upprustning av bostadsområden.

Vid pressträffen kommenterade Jonas Sjöstedt även de pågående förhandlingarna om vinster i välfärden.

– Det pågår samtal med regeringen om vinster i välfärden och vi räknar med att regeringen det de har lovat oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".