Person som gör värnplikten.
Nytt förslag om en typ av värnplikt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fördubblad ersättning till värnpliktiga

Försvarsministern: Inte gjorts någon förändring sedan 2005
1:08 min

Regeringen fattar i dag beslut om att fördubbla ersättningen för dem som på grund av återinförda värnplikten från årsskiftet tvingas göra militär grundutbildning. Orsaken är att de som frivilligt går in i systemet i dag har högre ersättning.

– Vi fattade beslutet för att vi vill jämställa totalförsvarspliktiga med de som gör frivillig militärutbildning. Det är i grunden en rättvisefråga. Men det finns all anledning att göra den här justeringen i och med att det inte har gjorts någon förändring sedan 2005, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

I praktiken innebär beslutet att dagersättningen för totalförsvarspliktiga höjs från 72 kronor till 146 kronor. Samtidigt dubblas också premien som ges efter avslutad utbildning till cirka 35 000-40 000 kronor för den som varit inne nio månader och 45 000-50 000 kronor för den som varit inne elva månader.

Enligt Peter Hultqvist är det viktigt att både innehåll och ersättning blir så bra som möjligt för dem som pliktas in.

– Det är väldigt viktigt att vi förbereder den nya verksamheten på ett så bra sätt som möjligt, både när det gäller utbildningens innehåll, de ekonomiska delarna och när det gäller de sociala förutsättningarna. Det här jobbar man med inom Försvarsmakten. 

Höjningen ska enligt Peter Hultqvist redan inräknad i försvarsmaktens budget så att inga pengar behöver sparas någon annanstans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".