Nathan Law, Joshua Wong och Alex Chow
Nathan Law, Joshua Wong och Alex Chow. Foto: ANTHONY WALLACE/TT

Demokratiaktivister döms till fängelse

Joshua Wong: Stor påverkan på aktivismen i Hongkong
1:45 min

I Hongkong har tre demokratiaktivister dömts till fängelse för att ha arrangerat olagliga folksamlingar 2014. Domen kommer tre år efter demokratirörelsens protester för att frigöra Hongkong från Kina.

Under Paraplyrörelsens protester 2014 blev den då 17-årige Joshua Wong frontfigur för demokratirörelsen i Hongkong som motsatte sig Kinas inflytande. Hongkong är sedan 1997 en del av Kina som en särskild administrativ region och åtnjuter mer frihet än fastlandet.

– Man vill ha ett självständigt Hongkong där Kina inte blandar sig i regionens angelägenheter, säger Ekots utsände Hewa Abdelzadeh.

De senaste månaderna har flera aktivister, de flesta unga, fängslats för sitt deltagande i olika protestaktioner. Bara den senaste veckan har 13 unga aktivister fängslats efter att de stormat det lagstiftande rådet.

Joshua Wong, Nathan Law och Alex Chow dömdes till sex, sju respektive åtta månaders fängelse. Alla fängelsestraff över tre månader innebär att de inte kan ställa upp i val under fem år.

Förra året blev Nathan Law den yngsta ledamoten i Hongkongs lagstiftande råd av med sin plats efter att andra, Kinavänliga ledamöter anklagat honom för att ha varit respektlös mot Kina när han svors in.

Demokratiaktivister ser dagens domar mot de tre aktivisterna som tydliga tecken på att regeringen i Peking skärper sin kontroll över Hongkong.

– Det här kommer att ha stor påverkan på aktivismen i Hongkong. När vi når politiska poster så slänger de ut demokratiskt valda ledare och när vi protesterar fängslar de oss, sade Joshua Wong inför dagens dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".