Enheter från Sjöräddningen sökte på tisdagen av Lundåkrabukten mellan Barsebäck och Landskrona efter den försvunna journalisten.
1 av 2
Enheter från Sjöräddningen sökte på tisdagen av Lundåkrabukten mellan Barsebäck och Landskrona efter den försvunna journalisten. Foto: Johan Nilsson/TT
Den bärgade ubåten. Foto: Natacha Lopez/Sveriges Radio.
2 av 2
Den bärgade ubåten. Foto: Natacha Lopez/Sveriges Radio.

Polisen om ubåtsfallet: Vi letar efter död person

Dansk polis: "Letar efter en död person"
1:30 min

Köpenhamnspolisen har inga förhoppningar om att hitta den saknade svenska journalisten vid liv.

– Det är vår bestämda uppfattning att vi letar efter en död person, säger Jens Møller, presstalesperson för Köpenhamnspolisen i en video som publicerats på Twitter. Han vill inte gå in på vilka uppgifter polisen har som tyder på detta.

Det var natten till fredag förra veckan som världens största privatbyggda u-båt rapporterades försvunnen. Ombord ska en svensk journalist och u-båtens ägare ha varit. Men när u-båten dök upp under fredagsförmiddagen var journalisten inte ombord och hon har varit försvunnen sedan dess.

Polisen jobbar fortfarande med att kartlägga ubåtens färd under natten. Det finns en lucka mellan midnatt och strax efter kl 10 på förmiddagen då ubåten dök upp i Kögebukten. Strax efter kl 10 sjönk ubåten.

Köpenhamnspolisens Jens Møller sa också att det är mycket han inte kan säga om fallet eftersom det utreds bakom lykta dörrar.

Jens Møller berättade också att polisen inte har någon konkret information om vilket område man ska leta i men att det är främst vid Kögebukten man koncenterar sökandet nu beror på upplysningar om hur strömmarna rört sig i Öresund.

Slutligen bad Jens Møller också om allmänhetens hjälp och bad att den som stöter på något i Kögebukten som kan ha med fallet att göra ska informera polisen. Samt att de som befunnit sig vid Kögebuktens hamn natten mellan torsdag och fredag och kan informera polisen om de sett u-båten däromkring eller inte.

Mer om Ubåtsdramat & Kim Walls död

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".