Staket runt kvinnoanstalten Hinseberg.
Hinseberg är en av sex anstalter där dömda kvinnor i Sverige avtjänar straff. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Fler kvinnor avtjänar straff i fängelse

Jenny Yourstone, Kriminalvården: "Det finns en jämställdhetsfaktor i det här"
2:32 min

Brottsdömda kvinnor i Sverige som avtjänar sitt straff på fängelse blev fler under förra året. Fortsätter ökningen kan det betyda att Kriminalvården i framtiden behöver fler anstaltsplatser för kvinnor.

Det var 556 kvinnor som började avtjäna ett straff i fängelse år 2015. Förra året skedde en ökning till 656 och det är det högsta siffran sedan 2011, visar statistik från Kriminalvården.

Det var främst de kortare fängelsestraffen på omkring en månad som blev fler under 2016. I vissa brottskategorier skedde en fördubbling jämfört med året innan, bland annat våld och hot mot tjänsteman.

 – Det är en typ av brottslighet man sett att kvinnor ökar i. Det är andra brottstyper som ökat också. Narkotikabrott och tillgreppsbrott och även brott mot person till exempel, säger Jenny Yourstone som är forskningsledare på Kriminalvården.

Det har gått för kort tid för att kunna slå fast orsaken till varför fler kvinnor avtjänar fängelsestraff. Det går inte heller att kalla det för ett nytt mönster eller trendbrott, enligt Jenny Yourstone. 

Men om ökningen fortsätter kan det få konsekvenser för Kriminalvårdens verksamhet eftersom det kan betyda att fler anstaltsplatser behövs, förklarar Jenny Yourstone.

– Det är vi som har de här klienterna i anstalt och om de plötsligt ökar med 100, så måste vi få veta vad det är för grupp som ökar och om det går att identifiera ett mönster i det, säger hon.

Generellt anses en upp- eller nedgång av brottslighet kunna påverkas bland annat av attitydsförändringar i samhället.

– Det kan tidigare ha funnits en slags tolerans eller att det varit skämmigt att anmäla en kvinna men att man i dag inte har de värderingar. Det finns en jämställdhetsfaktor i det här också. Vi är ute lika mycket på krogen, vi kommer att bli berusade och vi kommer hamna i situationer där det blir våld och hot mot tjänsteman, misshandel och så vidare, säger Jenny Yourstone.

Av de personer som togs in i anstalt för att avtjäna ett straff under 2016 var omkring 8 procent kvinnor och 92 procent män.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".