Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hjort och trafik med vägskylt.
Foto: TT.

Viltolyckor fortsätter öka kraftigt

Trafikverket: Huvudorsaken är allt mer trafik på höghastighetsvägar
1:28 min

Viltolyckorna väntas öka kraftigt i år, det visar ny statistik från Nationella viltolycksrådet. Det har redan anmälts drygt 4 000 fler olyckor under första halvåret 2017 jämfört med motsvarande period förra året.

Under 2016 sattes ett nytt rekord i antalet anmälda viltolyckor i Sverige, en ökning med nästan 18 procent från året innan. Men det väntas bli ännu fler i år.

Det är svårt att säga vad ökningen beror på, men Anders Sjölund, nationell samordnare för landskapsfrågor på Trafikverket, säger att en faktor är mer trafik på höghastighetsvägar.

– Vi vet numera att huvudorsaken, det är ju flera skäl, men huvudorsaken är att vi har allt mer trafik på vägar med hög hastighet. Sedan har vi en viss ökning som beror på ökning i populationerna och det är framför allt vildsvin kronhjort och dovhjort. Men där är det fortfarande ett fåtal olyckor som beror på det.

Det som behövs för att sänka olycksantalet är generella åtgärder vid höghastighetsvägarna, så som viltstängsel som ändå erbjuder en passage för djuren, enligt Anders Sjölund på Trafikverket.

Målet är att halvera viltolyckorna till 2050 och i höst kommer regeringen att titta på ett förslag från Trafikverket där de här åtgärderna tas upp.

– Grundförutsättningarna för oss har varit att om vi ska halvera viltolyckorna till 2050 så är det den här typen av åtgärder som vi behöver göra. Det kostar naturligtvis mycket pengar, men det gör viltolyckorna också, säger Anders Sjölund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".