genre spruta
Foto: TT

Flera plastikpatienter nekas vård på Karolinska sjukhuset

"Det är en kompetensfråga"
1:47 min

Flera personer som drabbats av komplikationer på grund av skönhetsoperationer nekas vård på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, enligt SVT.
För detta får sjukhuset kritik av bland annat Socialstyrelsen för att se till orsak och inte behov, något som i så fall skulle bryta mot lagen.

Men Pär Stjärne, professor och sektionschef på öron, näs- och hals-kliniken,
menar att så inte är fallet.

– När det gäller patienter som har komplikationer i samband med estetisk kirurgi så är det ju givetvis så att om vi får en remiss på de här patienterna så undersöker vi dem och bedömer deras problem. Men det är viktigt att betona att när det gäller komplikationer till den här typen av ingrepp så finns den bästa kompetensen hos de som har utfört ingreppet, säger han.

Det var en plastikkirurg på en klinik utanför Stockholm som anklagas för att ha orsakat skador på en stor grupp patienter i anslutning till näsoperationer. Totalt handlar det om minst 46 anmälningar och skrivningar som har med plastikkirurgen att göra.

Enligt SVT sökte sig flera av dessa patienter då till Karolinska sjukhuset där de blev lovade vård fram tills sjukhuset ställde in med kort varsel. Att man lovade vård och sedan ställde in bemöter Karolinska med att man inte kommenterar enskilda fall.

Pär Stjärne menar dock att patienterna i de allra flesta fall kan få hjälp av kliniken där de gjorde det första ingreppet om det uppstår komplikationer.

– För alla typer av kirurgiska ingrepp är det väldigt viktigt att man noga går igenom med patienten vad som kan hända om ingreppet utförs, och hur handlägger vi dig om om en komplikation uppkommer.

Det finns ju flera risker som du kan ta med din hälsa förutom plastikkirurgi. Du kan ju till exempel hålla på med särskilda risksporter som kan ge skador. Vad är skillnaden?

– Vi har inga synpunkter på vilka risker patienterna tagit, det är inte det som är vårt ställningstagande. Vi vill att alla patienter ska få den bästa vården men vi anser att den här typen av komplikationer handläggs bäst i den miljö där man utför de här operationerna. Det är en kompetensfråga helt enkelt, säger Pär Stjärne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".