Bildkollage med män på en presskonferens och en annan man på en presskonferens
ÖB Micael Bydén välkomnar tillskottet till försvarsbudgeten som Försvarsminister Peter Hultqvist (S), Daniel Bäckström (C) Anders Schröder (MP) och Hans Wallmark (M) presenterade på en pressträff. Foto: TT

Micael Bydén nöjd med överenskommelsen men vill ha långsiktighet

"Efter 2020 viker vår operativa förmåga"
1:13 min

Överbefälhavaren Micael Bydén välkomnar gårdagens överenskommelse om ytterligare tillskott till försvaret de kommande åren – men efterlyser en mer långsiktig lösning.

– Det blir ju mer stabilt för oss. Det här är ett tillskott som möjliggör ett säkrare genomförande av det försvarsbeslut som vi är inne i, säger Micael Bydén till Ekot i sin första intervju sedan uppgörelsen tillkännagavs. 

Onsdagens överenskommelse innebär att det militära försvaret får 6,8 miljarder och det civila försvaret 1,3 extra sammanlagt de kommande tre åren.

Överenskommelsen mellan regeringen, Moderaterna och Centerpartiet innebär bland annat mer pengar till övningar, personal och materiell för Försvarsmakten.

Kostnaderna täcker bland annat lastbilar och andra fordon samt försvarets kommunikationssystem.

– Så här långt ser vi att det överensstämmer med det underlag vi gått in med och det vi har sagt vi kan och bör göra under perioden, säger Micael Bydén.

Han vill dock inte svara på om han tycker att det är något som fattas under perioden.

Däremot understryker ÖB:n att det fortsatta arbetet med nästa försvarsbeslut efter 2020 är viktigt och att försvarets budget då måste höjas ännu mer.

– Efter 2020 viker vår operativa förmåga om det är så att det inte kommer signifikanta tillskott, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".