Surströmming
Surströmming Foto: Susanne Lindholm/TT

Dags för årets surströmmingspremiär

Rebecka Jansson, P4 Dalarna: Luktar som när man gödslar
1:18 min

Idag är dagen när det rycker näsor runt om i landet, för grannarna kanske firar Surströmmingspremiären. En tradition som framförallt firas i norra delarna av landet, men spritt sig över hela Sverige.

Det klassiska sättet att fira premiären är i sällskap men fantasten Björn Andreassen från Sävast utanför Boden, är av en annan åsikt:

– Det här är alltså en högtid för mig, jag sitter gärna ensam med frun och äter.

Surströmmingspremiären innebär att årets strömming är äntligen klar efter att ha legat till sig i burken i åtta veckor. Premiären reglerades för ett hundratal år sen när surströmmingen blev populär och många salterier sålde den ädla fisken innan den var redo. Så den tredje torsdagen i augusti är en viktig hållpunkt i Sveriges kalender.

Dock kan strömmingarna innehålla höga halter av dioxin och PCB därför ska barn och unga kvinnor inte ska äta mer än 2-3 gånger per åren enligt Livsmedelsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".