Person vid förstörd byggnad.
Foto: Baba Ahmed/TT.

Historisk dom – Skadestånd för förstörda kulturvärden

Befälhavare i islamistgrupp ska betala 2,7 miljoner euro
1:21 min

Den internationella brottmålsdomstolen i Haag, ICC, har i dag beslutat att en befälhavare i en Malisk islamistgrupp skall betala 2,7 miljoner euro i skadestånd för att ha gett order om att förstöra ett antal historiska byggnadsverk i staden Timbuktu. Det är första gången domstolen fattat ett beslut om ekonomisk kompensation för förstörda kulturvärden.

Islamistgruppens befälhavare, Ahmad Al-Faqi Al-Mahdi, dömdes i september i fjol till nio års fängelse för att beordrat förstörelsen.

Den domen var historisk eftersom det var första gången ICC dömde någon för krigsbrott relaterade till förstörelse av kulturhistoriskt skyddade byggnadsverk. Och på samma sätt är alltså även dagens dom historisk eftersom det är första gången ett skadestånd utdöms för brottet.

Det var år 2012 som islamistgruppen bland annat förstörde nio stycken flera hundra år gamla mausoleum i Timbuktu.

Staden Timbuktu var på fjorton- och femtonhundratalet ett framstående centrum för lärande och kultur i den islamiska världen.

Men Al-Mahdi's islamistgrupp, som hade länkar till AL-Qaida, betraktade dåtidens islam som för liberal, för öppen, och valde därför att förstöra delar av arvet från den tiden i Timbuktu. De förstörda byggnadsverken har nu restaurerats igen.

Al-Mahdi har efteråt sagt att han ångrar sin handling och han har bett om ursäkt. Det hjälpte dock föga, och han dömdes som sagt till nio års fängelse. Och nu har han alltså även dömts att betala 2,7 miljoner euro i skadestånd.

Al-Mahdi har dock inte så mycket pengar, och det blir nu upp till en fond upprättad av ICC att samla in pengarna, men exakt var de skall komma ifrån är ännu oklart. Det är även oklart exakt vilka som kommer att få ta del av skadeståndet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".