Margot Wallström och Qatars utrikesminister shejk Al Thani
Margot Wallström och Qatars utrikesminister shejk Al Thani Foto: Anders Wiklund/TT

Qatars utrikesminister mötte Wallström i Sverige

Qatars utrikesminister: Vi välkomnar det här steget
1:40 min

I den diplomatiska krisen i Gulfstaterna kan man ana en liten ljusglimt. Saudiarabien har meddelat att landet kommer att släppa in pilgrimer från Qatar - trots att gränsen mellan länderna är stängd som en del av blockaden mot landet. Qatars utrikesminister välkomnar beslutet.

Saudiarabien meddelade natten till torsdag att landet kommer att släppa in pilgrimer från Qatar - trots att gränsen mellan länderna är stängd som en del av blockaden mot landet. 

– Vi välkomnar det här steget, det är ett steg framåt för att bli av med den här blockaden som tvingats på mitt land, säger utrikesministern shejk Mohammed Al Thani under en pressträff med sin kollega Margot Wallström i Stockholm.

Al Thani är på rundtur i Europa för att ge Qatars syn på blockaden mot landet, som Egypten och flera gulfstater med Saudiarabien i spetsen införde i början av juni.

Länderna anklagar bland annat Qatar för att finansiera terrorism och kapade alla diplomatiska band och stängde gränserna.

Saudiarabien och de övriga länderna som deltar i blockaden har också kritiserat Qatars nära relation till Iran, men blockaden har i själva verket fört länderna närmare varandra eftersom Qatar på grund av den har tvingats öka importen av varor från Iran. 

Al Thani passade också på att beskylla Saudiarabien för att politisera den för muslimer så viktiga pilgrimsfärden - en beskyllning Saudiarabien också har riktat mot Qatar.

Utrikesministern upprepade också att Qatar gärna åtgärdar rimliga krav från länderna som infört blockaden - men sade att det inte finns något som legitimerar blockaden mot landet.

– Qatar har högljutt krävt en dialog för att lösa krisen. Men en dialog måste bygga på ömsesidig respekt, säger han.

Qatar har tidigare försökt samla stöd från FN:s säkerhetsråds icke-permanenta medlemmar, dit Sverige också hör. Under ett inofficiellt möte försökte landet ge sin syn på konflikten, men Qatar har inte lyft upp frågan i själva säkerhetsrådet.

Utrikesminister Margot Wallström sade att Sverige stöder alla medlingsförsök, inklusive det som leds av Kuwait.

– Sverige och EU uppmanar länderna att lösa krisen diplomatiskt så fort som möjligt, säger Wallström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".