Böcker.
Böcker på ett skolbibliotek. Foto: Pontus Lundahl/TT

Elever får betalt för att läsa upp betygen

Sommarskola som ett feriearbete
2:10 min

Flera kommuner betalar ut lön till elever som läser upp sina betyg i sommarskola. Men det är något som skulle kunna bryta mot lagen.

– Alla kommunmedlemmar ska behandlas lika. När jag hör det här tänker jag att det skulle vara svårt att motivera vad som skulle vara sakliga skäl för att betala vissa som går i skolan och inte andra, säger Lotta Lerwall, docent i offentlig rätt vid Uppsala universitet.

Sommarskolan innebär en extra chans för elever med svårigheter att ta igen kunskaper man missat under resten av skolåret.

I Hallsberg, Överkalix, Vilhelmina, Kramfors och Umeå går man längre än så. Här får eleverna göra sommarskolan som ett feriearbete. Eleverna får alltså betalt för att läsa upp sina betyg.

Men det är något som kan strida mot bestämmelserna i kommunallagen om lika behandling av alla kommuninvånare, menar Lotta Lerwall.

– Kommunen som huvudman har ju en skyldighet enligt skollagstiftningen att se till så att alla elever klarar studierna men det betyder inte att man kan ge vissa elever betalt för att de ska genomföra sina studier med lyckat resultat, säger hon.

I Umeå har man betalat lön till elever i sommarskola de senaste 10 åren. 51 kronor i timmen fick eleverna som deltog i årets skola.

En framgångsrik lösning för elever som halkat efter och dessutom en kostnadseffektiv sådan då den förebygger framtida utanförskap, menar gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande, Peter Vigren (S).

– Vi har en fantastiskt välfungerande gymnasieskola med hög genomströmning och det här är ett av de sätten vi kan upprätthålla den höga genomströmningen och en hög kvalitet, säger Peter Vigren

Men att ni behöver betala eleverna för att de ska få sina godkända betyg?

– Men det är inte alla. Naturligtvis är det de som man gjort bedömningen att de ligger i riskzonen.

På Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, menar man att det kan vara lagligt för kommunerna att ge elever betalt i sommarskola - om det finns speciallagstiftning som åsidosätter kravet på att man inte får ge stöd åt enskild.

Men vilken lagstiftning det skulle röra sig om ser inte Lotta Lerwall.

– Vid en rättslig prövning menar hon att det snarare är kommunerna som skulle få svårt att argumentera för rätten att fortsätta betala ut lön till sommarskoleeleverna.

Anser du att kommunerna kan fortsätta med den här lösningen?

– Jag måste så klart ha bättre insikt i hela bilden men det spontana svaret är nej, jag tycker inte att de kan hålla på med det här, säger Lotta Lerwall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".