Jan Salestrand
Peter Hultqvists statssekreterare Jan Salestrand Foto: Vilhelm Stokstad/TT.

Två extrainkallade möten efter it-skandalen på Transportstyrelsen

Mikael Oscarsson, KD: Vi fick ingen hållbar förklaring
2:52 min

I dag hade konstitutionsutskottet och försvarsutskottet extrainkallade sammanträden för att granska följderna av IT-skandalen på Transportstyrelsen.

Överbefälhavare Micael Bydén redogjorde i försvarsutskottet för den rapport som Transportstyrelsen tagit fram om vilka uppgifter som kan ha läckt om Försvarets verksamhet.

– Vår bedömning är fortfarande att vi inte har någon påtaglig påverkan på vår totala sammantagna operativa förmåga och vi ser ingen märkbar på påverkan på försvarsunderrättelseförmågan.

Betyder det att det inte är någon nackdel att uppgifter om era fordon varit ute?

– Det är aldrig bra när uppgifter som inte ska finnas hos någon annan hamnar, eller kan hamna, i händerna på någon annan. Det är det som är det allvarliga i den här händelsen, säger överbefälhavaren Micael Bydén.

ÖB Micael Bydén kommer att fortsätta kontakten med Transportstyrelsen om frågan.

Försvarsminister Peter Hultqvists statssekreterare Jan Salestrand frågades också ut i försvarsutskottet.

Han gav besked att han fick kännedom om it-skandalen på Transportstyrelsen den 25 februari och att försvarsminister fick information den 9 mars 2016.

Jan Salestrand hade aldrig någon kontakt med statsminister Stefan Löfvens statssekreterare Emma Lennartsson om frågan.

– Det var jag inte. I den här dialogen som var då, och inte minst med vår myndighet, så fanns det inget som påkallade någon form av regeringsbeslut, säger han.

Mikael Oscarsson är Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson.

– Vi fick inte någon hållbar förklaring till varför han inte larmade vare sig statsminister eller hans statssekreterare,

Den information som kom från försvarsminister Peter Hultqvists statssekreterare Jan Salestrand i dag förändrar ingenting när det gäller de fyra borgerliga partiernas planer på att väcka misstroende mot Peter Hultqvist.

Alla fyra allianspartier planerar fortfarande att yrka på misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist, säger de till Ekot efter dagens möte.

– För egen del så tycker jag inte att det förändras på något sätt. Jag tycker att det bekräftar den här bilden, säger Hans Wallmark, Moderaternas försvarspolitiska talesperson.

I förmiddags inledde också konstitutionsutskottet sin granskning av hur regeringen har hanterat it-skandalen.

Vid det extrainkallade mötet beslutade KU att begära att få ta del av Säpos förundersökning i omaskat skick och att kräva att regeringskansliet svarar på ett antal frågor.

Det handlar till exempel om när statsminister Stefan Löfven fick information om Transportstyrelsens planer på att outsourca myndighetens it-system och vilka åtgärder han då vidtog.

Men det är inte bara den rödgröna regeringens agerande som ska granskas, understryker KU:s vice ordförande, socialdemokraten Björn von Sydow. 

– Det handlar även om förra regeringens sätt att låta en outsourcing-process komma i gång.

Trots att KU nu rivstartar med granskningen, så kommer den inte att vara klar förrän nästa sommar.

– Vi har enats om att följa ordinarie tidsplan för KU:s arbete. Vi börjar tidigare men räknar med att presentera våra slutsatser som vanligt i juni nästa år, säger KU:s ordförande moderaten Andreas Norlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".