Barcelona.
Foto: Manu Fernandez/AP/TT.

Barcelona vaknar upp till sorg

Sex civila och en polis skadades i Cambrils
1:44 min

Många vaknar upp till ännu en obehaglig nyhet. Under natten lyckades polisen dessutom avvärja en annan attack – och sköt ihjäl fem misstänkta terrorister.

I kuststaden Cambrils gick natten småningom mot morgon. På restaurangerna och barerna vid stranden satt många antagligen och diskuterade det som hade hänt bara en och en halv timme därifrån i Barcelona.

Då hände det också där. Flera filmer sprids på sociala medier.

Sex civila och en polis skadades när attentatsmännen rammade människor med en personbil. När de fem misstänkta terroristerna rusade ut ur bilen sköts de ihjäl av polisen. Enligt uppgifter ska de ha burit bombbälten.

Den katalanska regeringen säger nu att det avvärjda dådet i Cambrils har en koppling till gårdagens attack i Barcelona, där 13 människor dödades och 100 skadades, 15 av dem allvarligt.

Nu gryr morgonen igen i Barcelona. Men osäkerheten finns kvar – gärningsmannen i Barcelona sprang iväg från platsen och har ännu inte gripits.

Oron för nya dåd finns också där – polisen kopplar också ihop en explosion som skedde natten till torsdagen söder om Barcelona med de här attackerna. Polisen misstänker att explosionen skedde medan bomber byggdes.

Terrororganisationen IS säger via Amaq, ett propagandaorgan som de kallar sin nyhetsbyrå, att de står bakom attacken på turiststråket La Rambla i Barcelona.

Det är inte bekräftat, men Spaniens premiärminister Mariano Rajoy kallade attacken för en jihadistatatck. Rajoy passade också på att säga att Katalonien kan räkna med allt stöd från den spanska regeringen och staten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".