Tara Bamberg
Tara Bamberg med utsikt över La Rambla i Barcelona Foto: Tara Bamberg

Tara Bamberg har bestämt sig för att ge blod i Barcelona

"Polisen gick med mig till min dörr"
3:52 min

Åländska Tara Bamberg kunde inte ta sig hem till lägenheten på La Ramblas igår. Hon är fortfarande skakad efter terrorattacken men tänker åka in och ge blod idag.

Tara Bamberg från Åland, sommarjobbar i Barcelona och bor mitt på huvudgatan La Ramblas. Hon befann sig på stranden cirka två kilometer från platsen där terrorattacken inträffade och hade svårt att ta sig hem. 

– Vi kunde inte fara hem på hela dagen faktiskt. Jag kom hem vid halv elva i går kväll. Hela gatan var avspärrad och ingen bil fick köra in där. När jag kom fram till gatan fanns det fler människor som försökte ta sig till sina hotell och hem, men poliserna lät oss inte passera på en stund. Man var tvungen att säga var man bodde och efter en halvtimme gick en polis med mig till mig dörr, säger Tara Bamberg. 

Den spanska polisen rekommenderade folk att stanna inne, hålla koll på varandra och att hålla sig borta från La Ramblas samt Barcelonas centrum. Tara vittnar om vänner och kollegor som var på plats när terrorattacken inträffade.  

– En kille och hans flickvän som jag känner sprang för sina liv och trodde att de skulle dö. Mina andra kompisar var inlåsta på restauranger och fick inte komma ut på flera timmar och min chef såg hur ett ungt tjejgäng splittrades och hur flera av dem dog, säger Tara Bamberg.

 – Nu sitter jag på vår balkong och tittar ner på gatan och ser att livet börjar återgå till det vanliga. det är lugnare än vanligt och folk ställer ut uteserveringarnas bord och stolar här. Jag ser folk som promenerar och poliser som patrullerar. Butiker och restauranger öppnar som vanligt ser det ut som, säger Tara Bamberg.

Idag hålls det minnesstund i Barcelona där Tara ska närvara. Dessutom ska hon ta sig till ett av sjukhusen och ge blod.  

– Jag ska försöka ta mig till en av de fyra stora sjukhusen här och ge blod för att de efterlyser blod tydligen, säger Tara Bamberg till Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".