Rikspolisstyrelsen stäms för olaga diskriminering
Poliser tar examen. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Nya polisutbildningar kan dröja flera år

"Orealistiskt öka antalet poliser så kraftigt på så kort tid"
2:14 min

De politiska målen om tusentals nya poliser inom de närmaste åren är orealistiska, varnar tre polisutbildningschefer. Ett skäl är att det saknas lämpliga studenter.

Under Socialdemokraternas kongress i april presenterade dåvarande inrikesminister Anders Ygeman ett mål om 10 000 fler polisanställda till år 2024.

Oppositionen har tidigare satt upp liknande mål för polismyndigheten, som i dag består av omkring 20 000 uniformerade poliser och omkring hälften så många civila kollegor.

Men planerna på en snabb ökning kallas både verklighetsfrämmande och förenade med risker av flera av dem som själva skulle genomföra dem.

Till exempel är två nya polisutbildningar påtänkta, men förslaget kan dröja till maj nästa år och det är bara början på en långsam process, varnar Ola Kronkvist, chef för polisutbildningen i Växjö.

- Från att lärosätet får uppdraget behöver de 1,5-2 år på sig. Man behöver anpassade lokaler, skapa kursplaner, sen ska man rekrytera o placera personal, säger Ola Kronkvist.

Dessutom saknas redan i dag studenter, 100 av höstterminens 800 platser gapar tomma. Lars-Erik Lauritz är föreståndare för polisutbildningen i Umeå

- Innan man fyller de studieplatser som finns ser jag inget behov av att skapa fler utbildningsplatser,säger Lars-Erik Lauritz.

Studierektor Peter Wenestam, som i somras examinerade den första kullen poliser från Södertörns högskola, varnar i sin tur för det begränsade antalet instruktörer.

- Varje gång vi tar in en lärare till fordonsutbildning eller skytte eller nåt sånt, så dränerar vi polismyndigheten på samma personal.

Annan kritik handlar om att fler poliser bör mötas av mer kapacitet i till exempel domstolar och på fängelser, och om problem när många poliser pensioneras samtidigt.

Storsatsningen på polisen, senast med regeringens löfte om sammanlagt 7 miljarder kronor extratillskott under tre år, välkomnas av de tre erfarna polisutbildarna Ekot talar med, men de hoppas att den kommer gradvis och blir långsiktig.

- Det är en förändrad samhällsbild, vi måste ha fler poliser.

– Ingenting är omöjligt men det kommer att bli jobbigt för många parter och det kommer att kosta mycket pengar, Peter Wenestam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".