Två personer i skogen.
1 av 2
. Ahmed Al-Breihi och Mina Lilja Zwedberg från Friluftsfrämjandet visar hur man kan utöva parkour med hjälp av naturliga hinder i naturen. Foto: Pontus Lundahl/TT.
Björn Ericson, tränings- och utvecklingschef inom parkour i Norrköping.
2 av 2
Björn Ericson, tränings- och utvecklingschef inom parkour i Norrköping. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio

Ny satsning tar träningsformen parkour ut i skogen

"Jag tycker det är en fantastisk idé"
1:56 min

Träningsformen parkour där man hoppar över hinder i stadsmiljö ska dra ut i skogen. Friluftsfrämjandet och Svenska gymnastikförbundet har gått ihop om att utveckla parkouren med en naturvariant. Och dessutom utomhusparker för parkour i stan.

Tolvårige Andreas som tränar parkour i en inomhusarena i Norrköping tycker det låter bra med naturparkour.

– Det hade varit ganska bra, tycker jag. För du är ju ute i naturen i stället för att bara vara inne hela tiden, säger han.

Även anläggningens tränings- och utvecklingschef Björn Ericson tycker att satsningen på naturparkour är bra.

– Jag tycker det är en fantastisk idé. Det finns många som förknippar parkour med just stadsmiljö medan parkour i sig som träningsform är egentligen bara exakt samma sak som vi gjorde innan vi bildade de moderna samhällena.

– Vi levde i skogen, vi förflyttade oss från punkt a till punkt b och använde det som fanns runt omkring oss. Det är på många sätt ett mycket mer hälsosamt liv än vad vi lever i dag, säger Björn Ericson.

Svenska gymnastikförbundet och Friluftsfrämjandet gör nu ett arbete ihop för att skapa parkourparker utomhus i flera städer i landet och även ute i skogen med naturliga hinder att ta sig över.

I stan tycker jag det är roligare att köra för där finns mera spots.

Hos Svenska gymnastikförbundet har antalet medlemmar som tränar parkour ökat från 2 500 till 15 000 på tre år. Utöver det tillkommer de som tränar i andra sammanhang eller helt på egen hand. 

Flera parkourparker utomhus i städer och ute i naturen har redan byggts och fler är på gång. Andra poppar upp bara tillfälligt, säger Mina Lilja Zwedberg på Friluftsfrämjandet. Och naturparkour har något extra, tycker hon.

– Det man hittar i naturen är annorlunda vinklar, det är annorlunda material vilket främjar kreativiteten att utveckla rörelsen. Det är också ett sätt att integrera stadsmiljön i friluftslivet.

Man river sig mindre och har säkra avstånd.

Parkour har släktskap med militära hinderbanor och uppstod i en förort till Paris på 1980-talet. Men vidareutvecklingen med naturparkour lockar inte elvaårige Melvin som tränar parkour i Norrköping. Han föredrar den traditionella formen inne i stan.

– I stan tycker jag det är roligare att köra för då finns det mer spots som man kan gå runt och hitta och sedan köra. Typ ett hinder, säger han.

Men på Svenska gymnastikförbundet så tror projektledare Ahmed Al-Breihi att de nya parkourparkerna utomhus kan passa även inbitna stadsbor eftersom parkerna är tänkta för träning.

– Man river sig mindre, man har säkra avstånd. Och med naturparkour så får vi de som tränar inomhus att kunna gå ut och och träna och fortsätta sin träning året om, säger han.

– Så på sommaren är man ute i parkourparker i städerna eller tränar ute i skogen. Och under terminerna kan man träna parkour inomhus, konstaterar Ahmed Al-Breihi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".