La Rambla fredag kväll.
1 av 3
La Rambla i Barcelona fredag kväll.Minnesplats för offren i skåpbilsattacken. Foto: Ivan Garcia/Sveriges Radio
Spanien, Barcelona
2 av 3
Foto: Manu Fernandez
Barcelona attack
3 av 3
Foto: TT.

Fjärde gripen för attackerna i Spanien

Spansk polis: Kunde ha blivit mycket värre
1:23 min

En fjärde person har gripits i samband med attackerna i Spanien, det rapporterar Reuters. Samtidigt säger en talesman för den spanska polisen att gärningsmännen planerade en större attack.

Gärningsmännen hade planerat ännu värre attentat än de som sedan inträffade, det sade spansk polis på en presskonferens under eftermiddagen. När gärningsmännen förberedde attentaten i en lägenhet i Alcanar detonerade en sprängladdning och de bestämde sig då för att agera snabbare än planerat, enligt spansk polis. 

Det var då de utförde dådet i Barcelona igår kväll där 13 människor dödades, och åtta timmar senare i kuststaden Cambril där en person dödades.

Vid det senare attentatet skjöt polisen ihjäl fem misstänkta attentatsmän. En av dem ska vara den misstänkta föraren som körde skåpbilen i Barcelona, rapporterar El País med hänvisning till en poliskälla.

– Vi arbetar med hypotesen att gärningsmännen förberedde bägge dåden under en längre tid i ett hus i Alcanar. Det var en grupp, vi vet inte det exakta antalet personer, men vi utesluter inte att de hade förberett andra attacker. De är alla identifierade, säger polischefen Josep Luis Trapero vid en presskonferens.

Dödssiffran efter attackerna har stigit till 14 personer, enligt den spanska räddningstjänsten. Över 130 är skadade.

Polisen misstänker att tolv män var inblandade i de båda dåden. Fem sköts till döds i Cambrils och fyra har gripits. Tre av de skjutna har identifierats som marockanska medborgare. Tre har identifierats men är ännu inte gripna. En eller två tros av polisen ha omkommit i explosionen i huset i Alcanar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".