De bryr sig verkligen om Eman här säger Shaimaa Ahmed Abd El Aty
1 av 2
De bryr sig verkligen om Eman här säger Shaimaa Ahmed Abd El Aty. Foto: Johan Bergendorff / SR

Världens tyngsta kvinna ska bli hälsoambassadör

Eman Ahmed har tappat mer än 350 kg på ett halvår
1:51 min

Världens tyngsta kvinna, egyptiskan Eman Ahmed Abd El Aty som vägde 500 kilo i vintras ska bli en ambassadör för att stoppa fetmaepidemin bland barn i Mellanöstern. Hon närmar sig målvikten 100 kilo rapporterar Sveriges radios globala hälsokorrespondent som fått en exklusiv intervju.

– Vi tar väl intervjun på arabiska, säger Eman Ahmed Abd El Aty i sjuksängen när jag hälsar på henne på det flotta privata Burjeel sjukhuset i Abu dhabi.

Hennes historia har spritts i media över hela världen efter att hennes syster i vintras skickade ut ett rop på hjälp via sociala medier. Eman Ahmed Abd El Aty vägde då ett halv ton efter att ha varit sängbunden i 25 år och en stroke som gjort att hon tappat talförmågan och sondmatades.

En kirurg i Indien lovade hjälpa henne efter en massiv insamlingskampanj. En yttervägg fick rivas i familjens lägenhet i Alexandria och i en specialbyggd säng inne i en container for hon sedan med chartrat fraktflyg och lastbil till Mumbai.

Där opererades hon så att magsäcken snördes av och hon tappade flera hundra kilo, men var fortfarande djupt deprimerad och svårt sjuk. Systern flyttade henne då hit till Förenade Arabemiraten där ett team av 20 specialister efter 3 månader fått ned vikten ytterligare, men framför allt så kan hon nu tala, äta själv och strålar av glädje.

Nu väntar fler operationer för att ta bort överflödig hud och för att se om hennes knän kan stödja henne framöver eller om hon måste använda rullstol.

Fetma är ett stort problem i den här delen av världen. Runt var tredje barn är överviktigt i Förenade Arabemiraten och grannländerna. Chefsläkaren doktor Yassin El-Shahat säger att Burjeel-sjukhuset ger henne gratis vård som måste kosta miljontals kronor för att Eman Ahmed Abd El Aty senare ska kunna bli en hälsoambassadör och lära barn i Mellanöstern hur viktigt det är att äta nyttig mat och röra på sig så att de inte drabbas av fetma och för tidig död.

– Det är vår plan att göra Eman till en ambassadör i kampen mot fetma och föreläsa i skolor, fast det är lite tidigt än, kanske om ett år, säger Dr. Yassin El-Shahat på Burjeels-jukhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".