Birgitta Ohlsson (L) och Jan Björklund (L)
På Liberalernas landsmöte i höst avgörs frågan om partiledare. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Liberaler röstar om Björklund eller Ohlsson

Nomineringstiden går ut nästa vecka
1:38 min

Stödet för Jan Björklund ökar i Liberalernas pågående partiledarstrid. Men kampen är inte avgjord. I dag möter Jan Björklund och utmanaren Birgitta Ohlsson Liberalerna i Östergötland, där det just nu hålls en medlemsomröstning om vem av dem som ska leda partiet.

- Vi tycker att det är viktigt att vår partiledare förankras djupt nere hos gräsrötterna, och det finns väl inget bättre demokratiskt sätt än att medlemmarna får säga sin åsikt, säger Lars Karlsson, som är ordförande i Östergötlands länsförbund.

Jan Björklund vill fortsätta att leda Liberalerna, men inför Landsmötet i höst utmanas han av riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson, och det är på hennes hemmaplan Östergötland som medlemmarna nu får rösta på sin favorit. På samma sätt har man gjort i Jämtland.

Nomineringstiden går ut nästa vecka och elva av de länsförbund som hittills har ställs sig bakom en kandidat vill ha kvar Jan Björklund. I torsdags kväll fick han stöd av Blekinge och även Gotland, där Mats-Ola Rödén är ordförande.

– Vi anser att det förnyelsearbete som pågår och som är påbörjat måste slutföras med Jan, och vi ser också att han är en tillgång i debatter och i tv och så vidare, och vi kan inte se att vi har någon annan som kan ta över i det här läget, säger han.

Två av länsförbunden har hittills förordat Birgitta Ohlsson.

Men på en del håll är oenigheten stor. Partiets största länsförbund Stockholm har inte kunnat enas om en kandidat.

Lars Karlsson som är ordförande i Liberalerna i Östergötland tror att medlemsomröstningen där blir jämn, och han anser att både Jan Björklund och Birgitta Ohlsson borde ha varit tydligare med hur de politiskt skiljer sig åt.

- Ja det kan jag känna. Jag kan tycka att i stället för att släta ut och vara så lika som möjligt, så borde man egentligen lyfta upp och visa på bredden i frågor, och hur brett partiet är. Jag tror att det skulle gynna partiet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".