Byggnadsställningar på hus.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Bostadsbyggandet fortsätter öka – högsta nivån sen miljonprogrammen

Boverket: Det närmar sig rimliga nivåer
1:15 min

Bostadsbyggande fortsätter att öka. Byggandet är nu på den högsta nivån sedan miljonprogrammets dagar, säger Hans-Åke Palmgren bostadsmarknadsanalytiker på Boverket.

– Vi har haft en period med lågt bostadsbyggande. Vi får gå tillbaka till miljonprogrammets dagar för att hitta motsvarande nivåer. Det här närmar sig de nivåer som vi tycker är rimliga över en överskådlig tid, säger han.

Under det första halvåret i år påbörjades byggandet av närmare 38 000 lägenheter. Jämfört med samma period förra året är det en ökning med 22 procent. Och byggandet har nu ökat stadigt de senaste fyra åren.

Men fortfarande är det stor bostadsbrist runtom i landet, till följd av tidigare lågt byggande, en ökad befolkning och inflyttningen till större städer. Boverkets räknar därför med att det behövs 600 000 nya bostäder fram till 2025.

Men trots att byggande nu fått upp farten så är det många särskilt unga utan stark ekonomi som inte har råd att efterfråga det som byggs.

– I dag är det väl troligen så att många aktörer riktar in sig på den lite starkare marknaden. Vi ser också att många aktörer rikta in sig och bygga bostäder för hushåll med mer normala inkomster och jag tror att det här är något som kommer allt mer framöver, säger Hans-Åke Palmgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".