Kustbevakningen
Foto: Maja Suslin/TT

Samarbetet mellan Kustbevakningen och Polismyndigheten vid polisinsatser ska stärkas

"Detta ska avrapporteras i januari 2018"
0:23 min

Regeringen ger Kustbevakningen och Polismyndigheten i uppdrag att analysera och föreslå en effektiv ordning för ett smidigare samarbete i framtiden vid allvarlig brottslighet.

Regeringen ger Kustbevakningen och Polismyndigheten i uppdrag att analysera och föreslå en effektiv ordning för att Kustbevakningen med kort varsel ska kunna stödja Polismyndigheten med sjötransporter, flygtransporter och flygspaning vid polisiära insatser mot terrorism eller annan allvarlig brottslighet.

Kustbevakningen förfogar över resurser som kan utgöra ett mycket betydelsefullt operativt stöd till Polismyndigheten vid sådana insatser. Det gäller i första hand Kustbevakningens förmåga att kunna bistå Polismyndigheten med nödvändiga sjö- och flygtransporter, men det kan också finnas ett behov av stöd med flygspaning.

– Det här är ett uppdrag för att att titta på hur vi kan samarbeta ännu närmare och det ska avrapporteras i januari nästa år 2018, säger Anna Lindblad, kommunikationschef på Kustbevakningen. 

Idag har polisen redan tillgång till sjö- och flygtransporter vid behov men detta uppdrag ska effektivisera samarbetet ytterligare. 

– Vi har ett välfungerande samarbete idag men det är ju alltid bra att dra upp rutiner för hur det ska fungera så att det går så fort som möjligt, säger Anna Lindblad kommunikationschef på Kustbevakningen till Ekot. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".