Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Rädd pojke (arkivbild). Foto: Claudio Bresciani/TT .
Centrala riktlinjer skulle kunna hjälpa drabbade barn (arkivbild). Foto: Claudio Bresciani/TT.

Skillnader i förebyggande arbete kan få barn att fara illa

Moa Mannheimer: Nationell styrning behövs
2:17 min

Det finns risk att barn far illa eftersom det skiljer sig från kommun till kommun hur förskolor arbetar för att förebygga sexuella övergrepp. Det menar Moa Mannheimer, psykolog och centrumchef på Barnafrid.

– Vi ser att det blir olika mellan olika kommuner, det blir olika mellan olika förskolor. Vi lämnar ju både barnen i sticket i det men också de pedagoger och chefer som vill ta sitt ansvar, för det här är svårt att lära ut, säger Moa Mannheimer som är psykolog och arbetar som centrumchef för Barnafrid, nationellt kunskapscentrum för barn utsatta för våld och andra övergrepp.

– Jag tänker att det här är ett så pass komplicerat område, det är något som väcker mycket känslor så vi skulle behöva en nationell styrning av det, för att säkerställa att alla barn får samma kunskaper gällande barns rättigheter, säger hon.

Skolverket håller just nu på att se över läroplanen för förskolan, ett arbete som ska vara klart till våren. Regeringen skrev i uppdraget till Skolverket bland annat att den vill att barns rätt till integritet ska lyftas fram och förtydligas.

– En sak som vi föreslagit är att det ska finnas med i läroplanen för förskolan. Hur lär vi barn om kroppen, om gränser, positiv beröring, hur lär vi barn om deras rätt att säga nej. Hur man gör om någon gör nått man inte vill. För det här är så pass svårt så det blir konstigt om vi lämnar det till enskilda förskolepedagoger att utveckla. Om vi tänker att det är viktigt att barn får med sig det så tycker jag att det ska ligga i läroplanen.

Hur landets kommuner arbetar för att motverka sexuella övergrepp skiljer sig åt. Det berättade Ekot tidigare i dag. Vissa har speciella kommunala riktlinjer medan andra tar upp frågan inom det vanliga arbetet mot kränkande behandling.

Som diskussionsunderlag använder många kommuner Rädda barnens handledning "Stopp! Min kropp!", men också flera andra organisationer har tagit fram material. 

– De befintliga initiativ som finns från Rädda barnen eller Förskolebrevet må vara bra, men vi måste också följa upp om det vi sätter in har den verkan vi efterfrågar. Så vi vet att det vi gör är det allra allra bästa, på samma sätt som vi angriper matematik eller svenska. Vi vill att våra barn sak ha bästa möjliga kunskap inom det området, säger Moa Mannheimer, psykolog och centrumchef på Barnafrid.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".