Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tomma stolar efter sommarlovet

Publicerat onsdag 23 augusti 2017 kl 11.00
"Det händer hela tiden att elever inte kommer tillbaka efter sommarlovet"
(2:08 min)
Elever sitter i ett klassrum.
Lärare och skolpersonal ska utbildas i hur de ska agera om någon elev saknas efter sommarlovet. Foto: JESSICA GOW/TT

Sommarlovet är en riskfaktor för personer som lever under hedersrelaterat våld och förtryck. Därför drar nu Nationella kompetensteamet igång kampanjen Tomma stolar.

Kampanjen går ut på att lärare ska vara mer uppmärksamma på om elever saknas efter sommarlovet.

Ekot har träffat en gymnasielärare varit med om flera fall där elever förts bort mot sin vilja. Under sommaren har hon hjälpt tre unga tjejer tillbaka till Sverige. Eftersom det finns en hotbild mot läraren har vi bytt ut hennes namn till Helena.

– Jag satt alldeles nyss på ett möte där jag fick indikationer på att det finns en flicka som vi behöver ha koll på och se att hon kommer tillbaka efter sommarlovet. Det händer hela tiden att elever inte kommer tillbaka efter sommarlovet, säger hon.

Sommarlovet är ofta en stor riskfaktor för personer som lever under hedersrelaterat våld och förtryck.

Sedan den nationella stödtelefonen för hedersrelaterat våld och förtryck öppnade för tre år sedan har det kommit in 64 fall där flickor och kvinnor gifts bort mot sin vilja. Ofta har det skett under sommaren.

Gymnasieläraren Helena scrollar i en konversation i sin telefon. En ung tjej som hörde av sig till henne i somras och ville få hjälp att ta sig tillbaka till Sverige efter att ha blivit bortförd.

Det här är ett av sex fall där Helena hjälp unga tjejer tillbaka till landet. Tre av dem har skett nu i sommar.

– Hon skriver ingående hur hon blir utsatt för våld och tvingas till att gifta sig.
 
I samband med skolstarten går därför Nationella kompetensteamet, som jobbar på uppdrag från regeringen för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck, ut med en kampanj för att uppmärksamma och utbilda lärare och skolpersonal i hur man ska agera om någon elev saknas efter sommarlovet. Det handlar om att man som lärare ska ta reda på vad som hänt och anmäla till socialtjänst och polis.

– Skolan är den viktigaste aktören för där går ju alla barn. Där behöver man ha kunskap om den här problematiken, säger Mikael Thörn, sakkunnig på Nationella kompetensteamet.

Men kunskapen om det här varierar bland lärare, skolor och kommuner. Därför satsar man nu på kampanjen.

– Det är stora skillnader i vilket stöd de här barnen får och om man agerar om de här barnen inte kommer tillbaka, säger Mikael Thörn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".