Moon Jae-in. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
Liberale Moon Jae-in har stöd i presidentvalet främst av yngre väljare som är oroade över växande inkomstskillnader i Sydkorea. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio

Sydkorea strävar efter dialog med grannen i norr

Lugnt på gränsen till Nordkorea
1:58 min

Det har varit ett rejält uppskruvat tonläge på Koreahalvön sen förra veckan då ett ordkrig mellan USA och Nordkorea bröt ut.

De senaste dagarna har Sydkoreas president Moon Jae-In försökt att tona ner sannolikheten för krig i flera tal.

Amiral Anders Grenstad, chef över den svenska delegationen till NNSC, Den fredsbevarande övervakningskommissionen som är placerad i den demilitariserade zonen, säger till Ekot att det inte finns några oklarheter om vilken utgångspunkt

- Hans approach efter 100 dagar är rätt tydlig. Han vill ta ledningen i samtal med Nordkorea och försöka få ner den militära spända nivån och genomföra förhandlingar. Och på sikt givetvis se att Nordkorea avskaffar sina kärnvapen.

Det säger Amiral Anders Grenstad, när jag i dag träffar honom i den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea. Här råder ett lugn trots det uppskruvade läget.

Upprepade gånger under veckan har president Moon Jae-In sagt att beslut om eventuella militära aktioner på Koreahalvön fattas enbart av Sydkorea. Det ses som en signal till USA som under förra veckan hamnade i ett ovanligt ordkrig med Nordkorea som resulterade i direkta hot om attacker.

- Om Nordkorea avfyrar en långdistansrobot med en kärnvapenstridspets är det en röd linje de överträder, sa president Moon Jae-In igår.

Han har till skillnad från sin föregångare, den avsatte presidenten Park Geun-Hye förespråkat en mer försonande och mjuk linje i förhållande till Nordkorea.

Hans Nordkorea-policy präglas av viljan att föra dialog med Pyongyang men president Moon har även varit tydlig med att man måste införa hårda sanktioner för att pressa Kim Jong-un till förhandlingsbordet.

Trots det uppskruvade tonläget säger Amiral Grenstad att det är lugnare nu än vad det var i våras.

- Genom att de mediala utspel som vi är vana att se från Nordkorea bemöts på samma sätt så trissar det där rätt fort upp stämningen i landet. Det är lite lugnare nu än vad det var i april. För då visste ingen vad den nya presidenten i USA hade för avsikt att göra här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".