Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Viktor Steneskog och hans pappa Ralph Steneskog bläddrar bland mejlkonversationerna angående de bortsprungna gymnasiebetygen. Foto: Alexander Kuronen
Viktor Steneskog och hans pappa Ralph Steneskog bläddrar bland mejlkonversationerna angående de bortsprungna gymnasiebetygen. Foto: Alexander Kuronen/Sveriges Radio.

Osäkert vem som ansvarar för betyg vid friskolekonkurs

"Tre år som jag studerade på gymnasiet som jag nu känner är helt borta"
2:00 min

Fyra år efter han gick ut gymnasiet har Viktor Steneskog fortfarande inte fått sina betyg och han vet inte om han kan komma in på universitetet.

– Jag tycker faktiskt att det är för jävligt. Att jag ska behöva springa runt och jaga mina betyg på det här sättet, säger Viktor Steneskog.

När Viktors klass tog studenten vid JB-gymnasiet i Liljeholmen i Stockholm, kunde inte Viktor närvara. Strax efter det gick JB-koncernen i konkurs och ett trettiotal gymnasieskolor lades ner. Det utan att Viktor hunnit få något slutbetyg i handen.

Sedan dess har Viktor varit i kontakt med Skolverket och Stadsarkivet, och hans pappa Ralph har dessutom haft kontakt med den skola som tog över JB-gymnasiet efter att de gick i konkurs. Men ingen har kunnat säga var Viktors betyg finns nånstans, och så länge de är borta kan han inte heller söka vidare till universitetet.

– Det här är ändå tre år som jag studerade på gymnasiet som jag nu känner är helt borta, säger han.

Enligt skollagen är alla friskolor skyldiga att lämna in betygen till kommunen för arkivering, men om en friskola går i konkurs finns risken att skolan inte hinner lämna in alla betyg innan konkursen är ett faktum.

Ulla Hamilton, vd för Friskolornas Riksförbund, säger att när JB-gymnasiet gick i konkurs var lagen fortfarande ny och det kan i sin tur ha inneburit brister i rutinerna när betygen skulle arkiveras.

– Det kan vara en anledning till varför det inte har fungerat. Men i dagens läge så känner alla till att man har det här ansvaret, och då utgår jag också ifrån att ifall vi skulle råka ut för en konkurs igen så vet konkursförvaltaren hur man ska hantera de här sakerna, säger hon.

Men vem har då ansvaret för betygen om en friskola går i konkurs innan den hunnit lämna in samtliga betyg för arkivering?

Enligt Ulla Hamilton är det konkursförvaltaren. Men Per-Olof Lindh, enhetschef för konkurstillsynen på Kronofogden, säger att det inte alltid behöver vara så.

– Man kan generellt säga som så att konkursförvaltaren tar inte över bolagets ansvar, om bolaget går i konkurs och man beslutar som konkursförvaltare att lägga ned verksamheten, säger Per-Olof Lindh.

Så det finns alltså tillfällen när skolan går i konkurs som det inte finns någon tydlig ansvarig för betygen?

– Så skulle det nog kunna vara, ja.

För Viktor Steneskogs del är det bara ett alternativ som gäller för att få behörighet till universitetet, och det är att fortsätta jakten på de bortsprungna betygen.

Relaterat

Mer om Utbildning & skola

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".