kollage-trump-bannon
Stephen Bannon och Donald Trump. Foto: Drew Angerer/TT Evan Vucci/TT

Donald Trump sparkar sin chefsrådgivare Steve Bannon

Var Trumps ledande nationalistiske ideolog
1:06 min

Vita husets presstalesperson Sarah Huckabee Sanders meddelade på fredagen att Vita husets stabschef John Kelly och chefsstrateg Steve Bannon gemensamt bestämt att fredagen kommer att vara Bannons sista dag på jobbet.

President Donald Trump har informerat sina medarbetare i Vita huset att chefsstrategen Steven Bannon kommer att få sparken. Bannon har varit president Trumps ledande nationalistiske ideolog, han kom från högersajten Breitbart News.

Det var Bannon som gav presidenten rådet att inte entydigt ta avstånd från nazister, Ku Klux Klan och Vitmakt-grupper.

I en intervju sade Steven Bannon tidigare i veckan att han själv är en ekonomisk nationalist inte en etno-nationalist och kallade de som demonstrerade i Charlottesville för en samling clowner.

Utrikespolitiskt är han en utpräglad isolationist som motsatt sig USA:s engagemang i Afghanistan och planerna på att ingripa i Venezuela och ordkriget med Nordkorea.

Man kan se det som att Donald Trump nu offrar sin chefsstrateg för att motverka den kritikstormen som kommit efter presidentens föga statsmannamässiga agerande efter Charlottesville.

Man kan också se det som att den nye stabschefen general John Kelly, säkerhetsrådgivaren HR McMaster och presidentens särskilda rådgivare och dotter Ivanka Trump vunnit en maktkamp som pågått i flera månader i Vita huset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".