Läkare utan gränser demonstrerar.
Läkare utan gränser demonstrerade mot attacken den amerikanska flygattacken mot organisationens sjukhus i Kunduz 2015. Foto: Salvatore Di Nolfi/TT

Hjälparbetare ofta måltavlor i konflikter

101 hjälparbetare dödades förra året
2:15 min

I dag är det World Humanitarian Day, som uppmärksammar hjälparbetares situation världen över. På många håll har hjälparbetare de senaste åren blivit måltavlor i konflikter.

Bland annat Röda korset har haft ett mycket tufft år, berättar rörelsens Sverigechef för internationella insatser, Michaela Friberg Storey.

– Det finns inget annat att säga än att vi har haft ett väldigt tufft år. Vi har förlorat 32 kollegor det senaste året, alltså sedan förra Humanitarian workers day.

Av de 32 Röda korset-medarbetare som dödats det senaste året har 24 dödats under 2017, vilket vittnar om ett våldsamt första halvår. Enligt Michaela Friberg Storey på svenska Röda korset attackeras inte sällan hälsokliniker och konvojer med flit.

– Man använder sig av humanitär hjälp som del i hur man driver sin krigföring globalt sett, på ett sätt som man inte gjort tidigare.

Enligt en rapport från Aid Worker Security Database, som finansieras av USA, Kanada och Irland, dödades totalt 101 hjälparbetare världen över under 2016. Det är färre än under åren innan, men däremot larmar rapporten om att statliga aktörer nu ligger bakom en allt större andel av de dödliga attackerna på hjälparbetare.

Som exempel kan nämnas när en konvoj med FN och Röda halvmånen bombades i Aleppo 2016 av vad som tros vara syriska stridsflyg, eller bombningen av Läkare utan gränsers sjukhus i Kunduz i Afghanistan 2015, något USA tagit på sig ansvaret för.

Pieter-Jan van Eggermont på Läkare utan gränser bekräftar bilden. Enligt honom visar de styrande i framförallt Syrien, Jemen och Afghanistan, tillsammans med sina allierade, allt mindre respekt för hjälporganisationer.

– Vi ser att krigsföring, i ett antal länder, och det gäller både regeringsstyrkor men också deras internationella allierade, som till exempel USA som stödjer Saudiarabien i Jemen eller Ryssland som stödjer syriska regeringen i Syrien, som helt enkelt inte respekterar krigets lagar, som systematiskt och ibland riktat, bombar sjukvårdsanläggningar som en del av krigsföringen.

Och utsikterna för hjälporganisationer att utkräva ansvar för attackerna är nästan obefintliga, enligt Pieter-Jan van Eggermont.

– Det råder nästan en fullständig straffrihet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".