Bannon och Trump

Bannon sparkad –Trump befinner sig i sin allvarligaste kris hittills

"Jag lämnar Vitas huset men tänker gå i krig för Trump"
1:21 min

I går avskedade president Donald Trump ännu en av sina medarbetare, nu är det den kontroversielle chefsstrategen Steve Bannon som får sparken med omedelbar verkan.

President Donald Trump befinner sig i sin allvarligaste kris hittills sedan han likställt nazister och Ku Klux Klan med antifascister och medborgarrättsdemonstranter efter förra helgens vit makt-demonstration i Charlottesville.

Det är nu så många näringslivschefer har hoppat av hans olika rådgivande organ att presidenten upplöst dem. Nu meddelar också flera ideella organisationer som Röda Korset att de ställer in välgörenhetsarrangemang på presidentens residens i Palm Beach Mar-e-Lago eftersom de inte vill bli förknippade med presidenten.

Donald Trump och har nu avskedat sin strategichef Steve Bannon med omedelbar veckan. Och eftersom Bannon varit den som formulerat Trumps mjuka linje mot rasistiska organisationer hoppas Vita Huset dämpa stormen mot presidenten.

Men bakom avskedandet ligger också en månadslång konflikt med bland annat presidentens dotter Ivanka och hennes man Jarred Kushner. Bannon är en utpräglad nationalist som vill att USA ska sluta vara världspolis och dra hem sina militära styrkor, återindustrialisera landet och se till att Kina inte ökar sin ekonomiska makt.

Steve Bannon har redan gått tillbaka till sitt tidigare arbete som chef för den inflytelserika sajten Breitbart News och han hälsar nu: Jag lämnar Vitas huset men tänker gå i krig för Trump mot dem i kongressen, media och näringslivet som motarbetar presidenten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".