Åbo
Mobilbild från torget i centrala Åbo efter att flera personer blivit knivhuggna. Foto: / TT

Polisen utreder knivattacken i Åbo som terrordåd

Karin Creutz, terroristforskare: Förvånande att Finland har valts ut
5:51 min

Polisen utreder knivattacken i finländska Åbo som ett terrordåd. Två personer dödades i attacken av en man som vårdas på sjukhus med skottskador. Polisen uppger nu att gärningsmannen framförallt verkar ha riktat in sig på kvinnliga offer.

De båda dödsoffren är kvinnor som är finländska medborgare. Bland de åtta skadade finns en svensk, en italiensk och en brittisk medborgare. Det uppgav polisen på en presskonferens på lördagen.

Totalt åtta personer är skadade, varav två är män, vilka sannolikt blivit attackerade när de försökt ingripa.

Sex personer är misstänkta för inblandning i attacken. Utöver den huvudmisstänkte, en 18-årig marockansk medborgare, är ytterligare fem personer gripna och en person är internationellt efterlyst. Den huvudmisstänkte 18-åringen vårdas fortfarande på sjukhus med skottskador. Polisen har pratat med honom men han vill inte svara på deras frågor.

– Vi utreder vilken roll de här fem personerna har, men vi är inte säkra än på om de hade något med attacken att göra, säger Markus Laine vid den finländska rikspolisen.

– Men de har varit i kontakt med den huvudmisstänkte, säger Laine till nyhetsbyrån AFP.

Den finländska säkerhetspolisen, Skyddspolisen, höjer inte skyddsnivån i Finland. Den ligger kvar på nivå två i en femgradig skala.

Finlands regering sammanträdde under kvällen. Statsminister Juha Sipilä säger att det är fråga om ett ovanligt allvarligt våldsdåd, som chockar alla finländare.

Sipilä tackar polisen och övriga myndigheter för deras professionella och snabba agerande. Han säger också att den misstänkte gärningsmannen greps mycket snabbt.

Knivdådet inträffade strax efter klockan fyra på eftermiddagen. De skadade vårdas på Åbo universitetscentralsjukhus, en del av dem på intensiven. Ett av offren är 15 år, resten över 18. Den äldsta är 67 år gammal.

Polis sköt den huvudmisstänkte 18-åringen i låret och grep honom. Han opererades och vårdades under kvällen på intensiven.

Polisen fortsätter att utreda saken, bland annat den misstänktes motiv. Under fredagen sade polisen att de utreder det som misstänkt mord, men under lördagen ändrades misstankarna till terrormord och försök till terrormord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".