Spanska poliser.
Katalansk polis har under det senaste dygnet gjort flera operationer och tillslag, Foto: PAU BARRENA/TT.

En 22-årig man misstänks ha kört skåpbilen

Olycka med sprängmedel ändrade terrorplan
0:44 min

Bilden över vilka som låg bakom terrorattacken i Barcelona börjar klarna.

Polisen jagar nu en 22-åring som misstänks ha kört skåpbilen som körde över folk i La Rambla i torsdags. Fyra personer är gripna och fem har dödats, misstänkta för terrordåden.

Polisen talar om ett gäng på ett tiotal unga radikaliserade personer från staden Ripoll, 100 km norr om Barcelona, som under en längre tid ska ha förberett ett stort terrordåd.

En olycka med en sprängladdning i onsdags skadade en medlem i gruppen, som därmed blev av med de sprängmedel som de hade tänkt använda. Det fick gruppen att ändra planerna.

Polisen har nu sagt att föraren som körde in i folkmassan på La Rambla sannolikt fortfarande är på fri fot och han efterlyses med både namn och bild i spansk media. Det handlar om en 22-årig marrockansk medborgare.

Tidigare hade polisen uppgett att den som kört skåpbilen var en 17-åring, som också är en av de fem misstänkta terrorister som dödades av polisen när de ska ha försökt genomföra ett andra attentat natten mot fredagen i kuststaden Cambrils.

När det gäller offren har man nu lyckats identifiera sju av dem, bland annat ett treårigt barn. Fyra av de identifierade är spanska medborgare, en är från Italien och en från Portugal.

Ett 50-tal personer vårdas fortfarande på sjukhus, 25 är allvarligt skadade och 17 har livshotande skador.

Bland offren ska det finnas personer från 15 olika länder, enligt lokala medier.

Spanien har i flera år haft nivå fyra av fem i beredskapsläge och regeringen och myndigheterna ska under dagen besluta om man behöver höja den.

Den spanska kungen åker just nu runt och besöker de skadade på de olika sjukhusen här i Katalonien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".