Bildkollage med beväpnade poliser och en man som sätter ett ljud vid en spansk flagga
Barcelonabor hedrar de döda i terrorattacken i Barcelona.

Polisjakten fortsätter i Barcelona

Motstridiga uppgifter om terrorcellen är krossad
1:22 min

Det kommer motstridiga uppgifter från de spanska myndigheterna om huruvida den misstänkta terrorcell som slog till i Barcelona är krossad.

Sju misstänkta terrorister är döda, fyra är gripna och minst en är på fri fot.

Vid lunchtid meddelade Spaniens inrikesminister att den misstänkta jihadistiska terrorcellen var sprängd. Men något senare sa regionmyndigheterna att så inte är fallet – polisen jagar fortfarande två eller tre personer.

En av dessa är den 22-åring som tros ha kört den skåpbil som körde in i folkmassan på Las Ramblas och dödade 13 personer.

I den spanska staden Ripoll söker polisen efter en imam som tros ha varit ideologisk ledare för de unga män som misstänks ha genomfört attackerna. Imamen har inte synts till i Ripoll sedan i juni.

Polisen misstänker att imamen kan ha varit den som omkom i samband med bombtillverkning i onsdags, dagen före Barcelonadådet.

Hittills har sju dödsoffer identifierats, fem spanjorer, en portugis och en italienare. Ett 50-tal personer vårdas fortfarande på sjukhus, 17 av dem har livshotande skador.

På Las Ramblas verkar livet ha återgått till det normala, i alla fall på ytan. Det berömda promenadstråket är åter fullt av turister och flanörer och en grupp muslimska kvinnor i slöjor går runt med skyltar där det står att islam fördömer terrorism.

Amparo är en av de många som stannat vid ett hav av blommor som påminner om platsen där skåpbilen avslutade sin vansinneskörning. Trots att flera av de misstänkta är gripna och dödade känner hon sig otrygg.

– Vi har slagordet "ni gör oss inte rädda", och det är bra. Men inombords finns så klart rädslan kvar. Det kunde ha varit vem som helst av oss, säger hon.

I Ripoll har familjemedlemmar till de misstänkta gärningsmännen bakom attackerna på lördagen genomfört en manifestation i Ripoll.

På ett torg samlades anhöriga och tog avstånd från terroristhandlingar och uttryckte sorg och ilska över de handlingar deras söner och bröder anklagas för.

Mer om Skåpbilsattacken på Las Ramblas

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".