Pojkar springer med drakar
Palestinska ungdomar i Gaza flyger drakar och viftar Hamasflaggor. Foto: AP/TT

Hopplöshet bland Gazas unga

Tio år sedan terrorstämplade Hamas tog över
1:35 min

I sommar är det tio år sedan terrorstämplade Hamas tog över Gaza. Sedan dess har situationen för de boende förvärrats kraftigt, med haltande ekonomi, hårda gränsrestriktioner och bara ett par timmar el per dygn. Och särskilt bland unga är situationen svår, med en av de högsta arbetslöshetssiffrorna i världen.

Hör ett längre reportage från Gaza i Godmorgon världen, söndag klockan 09!

– Det är så många problem här i Gaza. Vi har ingen el, inget vatten, vi kan inte resa härifrån och det finns inga jobb, säger 24-åriga Amjad abu Thabet.

Han har studerat journalistik men är arbetslös. Ibland får han in lite pengar på att filma bröllop, eller genom att sälja cigaretter som smugglats in genom Hamas tunnlar från Egypten.

– Jag måste ju få in pengar på något, säger Amjad, som har två barn.

Ungdomsarbetslösheten i Gaza ligger enligt Världsbanken på knappt sextio procent, den högsta siffran i Mellanöstern och en av de högsta i världen.

Psykiatrikern Fadel Ashour har många patienter i den åldern. Han berättar att fler och fler dövar sin frustration och ångest med droger, och självmorden ökar.

– Det finns ingenting för 20- till 30-åringarna här. Ingenting alls, säger han.

Han berättar att många är traumatiserade. Och vanliga försvarsmekanismer existerar inte. De kan inte fly genom att lämna Gaza, och de kan inte förändra situationen. Sedan Hamas tog över har inga val hållits.

– De vet inte ens hur ett normalt liv med elektricitet ser ut, säger Fadel Ashour.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".