Liten flicka äter en pizza.
Femåriga Cloë äter gärna pizza eller hamburgare. Foto: Catharina Gustafsson/Sveriges Radio.

Storbritannien vill ha mindre fett i barnens favoritmat

Mattillverkarna försiktigt positiva till fettjakten
2:05 min

Var tredje barn som går ut lågstadiet i Storbritannien är överviktigt och regeringens mål är att innan 2018 ha identifierat sätt att dra ner på barnens kaloriintag.

 – Min favoritmat är pizza men jag gillar hamburgare och pommes frites också, för det kan man äta med ketchup, säger 7-åriga Zac.

Han är inte ensam, för många brittiska barn har hamburgare, pommes frites, chips och pizza som favoriträtter. Och så läsk. Läsken försöker regeringen reglera genom att inför en sockerskatt som börjar gälla från och men april nästa år där sockerhalten ska minskas med 20 procent.

Men nu vill politikerna även se över mängden kalorier i barnens favoritmat. Den brittiska hälsovårdsmyndigheten har fått i uppgift att undersöka vad barn äter för att på så sätt minska mängden onödiga kalorier.

– Det är inte bra att äta det varje dag, för det är riktigt onyttigt och då kan tänderna ruttna och man måste åka till sjukhus, säger 7-åriga Zac.

I Storbritannien beräknas 40 000 personer dö varje år på grund av skadlig övervikt och allt fler barn äter lika mycket som sina vuxna föräldrar.
Hälsovårdsmyndighetens nya sätt att hantera fetma bland barn är att skapa riktlinjer för matproducenter, som tillverkar pizza och chips att dra ner på fettet.

Mattillverkarna är försiktigt positiva till regeringens kalorijakt, men samtidigt så finns det en risk att bara mängden i chipspåsen minskar istället för att producenterna faktiskt drar ner på fetthalten.

– Hamburgare är smaskigt, men det är väldigt, väldigt, väldigt onyttigt, säger Cloë.

Hon har lärt sig att för mycket fett är ohälsosamt men så är det inte för alla barn. Barnhälsoorganisationer har riktat skarp kritik mot den brittiska regeringen för att inte ta problemet med överviktiga barn på allvar.

Regeringens nya kalorijakt välkomnas men det räcker inte för att stoppa den hälsofarliga utvecklingen. Det behövs större insatser och medel från regeringens håll för att stoppa barnfetman, enligt Children's food campaign som är en av de framträdande rösterna i debatten kring barns övervikt i Storbritannien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".