Barcelona, Spanien
1 av 2
En kvinna håller upp en skylt på spanska med texten: Jag är muslim och katalan, inte terrorist, Islam är fred. Bilden är tagen under en protest mot bilattacken i Barcelona. Kvinnan på bilden är inte samma person som i artikeln. Foto: Manu Fernandez
Människor runt ett blomsterhav med ljus.
2 av 2
Foto: Emilio Morenatti/TT.

Muslimer i Katalonien i manifestation mot terrorism

"Jag är riktigt, riktigt förbannad"
1:30 min

I Barcelona har en imam hamnat i centrum för utredningen av terrordådet i torsdags. Samtidigt har muslimer från hela Katalonien demonstrerat mot terrorism.

– Jag är riktigt, riktigt förbannad, säger Jasmina som kom till La Rambla för att uttrycka sin avsky mot förövarna.

– Jag är emot terrorism. Döda gärna dem, men bunta inte ihop oss med dem, säger hon.

Muslimer samlades igår både i Barcelona och i Ripoll, staden där flera av de misstänkta terrorister bodde.

Hannan Derrad, från Marocko, stod mitt i Las Ramblas med en skylt på arabiska där det stod "Islam fördömer terrorism". Hon säger att hon är bedrövad över det som hänt men också orolig över att hennes spanska vänner exploderat i hat mot muslimer och marockaner i sociala medier.

– Den muslimska gemenskapen har ett stort ansvar att hålla koll på de egna ungdomarna och slå larm om de radikaliseras, säger hon.

Polisen har hittat biologiska spår efter åtminstone tre personer i det hus som sprängdes i Alcanar innan terrordåden i Spanien i veckan, skriver tidningen El País.

Polisen misstänker att huset användes för att tillverka bomber. Enligt den katalanske polischefen planerade terroristerna mycket mer omfattande attacker, men stoppades av explosionen natten till i torsdags, drygt 20 mil sydväst om Barcelona.

Den spanska polisen tror nu att en imam i staden Ripoll, norr om Barcelona, var ledaren för den misstänkta terrorcell som utförde attentaten i Barcelona i veckan. Mannen är försvunnen och en teori är att han är en av de tre som dog när en sprängladdning exploderade av misstag i Alcanar två dagar före attentatet i Las Ramblas.

Den misstänkta terrorcellen bestod av minst tolv personer, varav sju är döda, fyra är gripna och en på fri fot, en 22-åring som polisen misstänker körde skåpbilen i Las Ramblas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".