Bildkollage med Stefan Löfven som håller ett tal och ett porträtt av Fredrik Furtenbach.
Statsminister Stefan Löfven håller sommartal i Eskilstuna under söndagen. Foto: TT/Sveriges Radio

Fredrik Furtenbach: Brottsligheten är ett glödhett ämne

En lång rad nya löften är på gång
9:11 min

Löftet om mer pengar till polisen är en försmak av hur det kommer att låta från regeringen under den närmaste månaden, säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach. En lång rad nya löften är på gång.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

– Regeringens budgetarbete är i full gång och i slutet av nästa vecka sätter sig ministrarna till budgetinternat. Regeringen har stora möjligheter att satsa, prognoserna visar på rejäla överskott i statskassan, och den chansen kommer regeringen inte missa nu när det är val nästa höst. Satsningen på polisen är den första av många budgetnyheter i höst, säger Fredrik Furtenbach.

Varför valde då Stefan Löfven att prata just om mera pengar till polisen i sitt sommartal?

– Brottsligheten är ett glödhett ämne i politiken. Människors oro för brott har ökat. Brotten tar stor plats i mediebevakningen, och har åtminstone periodvis i år till och med varit det största ämnet i nyhetsbevakningen.

– Dessutom är det ett ämne där oppositionen drar åt samma håll. Alliansen och de rödgröna är överens om att skärpa ett antal lagar och att polisen behöver mer resurser, och då får politiken ett drag av auktion där de båda sidorna bjuder över varandra. Den satsning Moderaterna föreslagit, till exempel, ligger inte långt under regeringens förslag idag och sista ordet i den frågan är garanterat inte sagt ännu.

Räcker mera pengar för att lösa polisens problem?

– Det är självklart välkommet hos polisen. Den här summan ligger till och med högre än polismyndigheten själv har begärt. Men en del av polisens problem löses knappast med detta.

Polisen har gjort en jättelik omorganisation som gnisslat mycket länge, och resultaten är dåliga. Det har blivit fler som går ut polisutbildningen, men antalet är fortfarande för lågt. Det har också blivit fler poliser som slutat. 

– Detta tar förstås tid att vända. Men tillskottet lär väl i alla fall göra det lättare för regeringen att nå sitt mål om 10 000 fler poliser till 2024.

Fanns det fler nyheter i talet? 

– Stefan Löfven sade också att regeringen kommer prioritera barnfamiljerna i höstens budget. Det låter som att regeringen nu kommer göra verklighet av Socialdemokraternas vallöfte att höja barnbidraget. Dessutom ska regeringen återinföra stödet för skolungdomars studieresor till förintelselägret Auschwitz.

Relaterat

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".