En polis står utanför Sagrada Familia.
En polis står utanför Sagrada Familia där en minnesceremoni hölls på söndagen. Foto: AFP/TT

Spanien minns offren medan polisjakten fortsätter

Sökandet efter 22-årig misstänkt fortsätter
2:38 min

I Spanien trappade polisen i natt upp jakten på den 22-åring som tros vara den sista medlemmen i terrorcellen som slog till i Barcelona i torsdags. På söndagen hölls också en religiös minnesceremoni där den spanska kungen och andra högt uppsatta personer deltog.

Ceremonin hölls under ett stort säkerhetspådrag kring den berömda Barcelonabyggnaden La Sagrada Familia. Den stora polisiära närvaron förklaras av att både kungen och premiärministern samt Kataloniens president var på plats.

Lokala medier informerade i natt om en stor polisinsats i två katalanska städer i jakten på den 22-åring som misstänks för att ha kört skåpbilen som dödade 13 personer och skadade ett hundratal på Las Ramblas i torsdags. Men inget gripande har rapporterats.

Polisen tror att det är en nu efterlyst imam i staden Ripoll som är ledaren för den misstänkta terrorcellen, och att det är möjligt att han är en av de tre personer som dog när en sprängladdning exploderade av misstag i en bostad i staden Alcanar.

Polisen hittade på söndagen runt 120 gasbehållare i huset i Ripoll. Enligt polisen var de tänkta att användas vid ett eller flera attentat i Barcelona, enligt nyhetsbyrån AFP.

Klockan 13 kallade muslimska organisationer till en stor demonstration mot terrorism i Madrid. Attentaten, som krävde 14 dödsoffer, har spätt på antimuslimska stämningar i landet.

65-årige katalanen Pascual, som kom till minnesceremonin i La Sagrada Familia, anser att allt är muslimernas fel och att Europa borde stänga gränserna. Han har ännu mer radikala förslag, men säger att han inte vill säga dem offentligt.

Terrordåden har inte bara blottat de antimuslimska stämningarna här i Katalonien. Även debatten om den katalanska självständighetsprocessen håller på att påverkas.

Regionpresidenten sa på en presskonferens igår, när han talade om dödsoffren, att två var katalaner och tre spanjorer, vilket fick viss förvånad uppmärksamhet i spanska medier.

Utanför La Sagrada Familia står Maria, en katalansk kvinna, som säger att centralregeringen i Spanien har länge struntat i att förstärka polisen i Katalonien och att det är deras fel att attentaten kunde genomföras.

– Bara självständigheten kan ge oss trygghet, säger hon.

En ung man från Zaragoza som hör vad Maria säger till mig kommer fram och säger att det där är bara strunt, den där kvinnan vet inte vad hon talar om, säger han.

Mer om Skåpbilsattacken på Las Ramblas

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".