Hassan Zubier blev själv skadad när han ingrep mot knivmannen
Hassan Zubier blev knivhuggen flera gånger. Foto: VESA MOILANEN

Hassan knivskars när han försökte rädda kvinna

Riskerade livet när han gav sig på knivmannen
1:30 min

Efter fredagens attack i Åbo, när två kvinnor knivhöggs till döds och flera personer skadades, hölls idag en tyst minut över hela landet.

Polisen bedömer att det handlar om ett terrorbrott och har gripit fem personer misstänkta för delaktighet.

Hassan Zubier från Märsta var på semester med sin flickvän i Åbo, och fick själv motta flera knivhugg när han försökte skydda en kvinna från våldsmannen.

– Jag är ingen hjälte. Jag är medmänniska som inte står och filmar, inte står och tittar, sa han efter att ha deltagit i den tysta minut som idag på förmiddagen hölls i hela Finland.

Dådet har skakat om Finland, regeringen har suttit i sammanträde och idag på förmiddagen hedrades offren för knivattacken med en tyst minut i hela landet.

I eftermiddag ska president Sauli Niinistö att hålla en presskonferens, och mer information väntas också från den finländska polisen.

Det var i fredags eftermiddag som en knivbeväpnad 18-åring gick till attack mot flera kvinnor på Salutorget i centrala Åbo.

Två kvinnor dödades och ett flertal personer skadades innan polisen sköt gärningsmannen i benet.

Han vårdas nu på sjukhus och polisen kommer att förhöra honom under dagen. Motivet till dådet är ännu oklart.

Till en början utgick polisen från att det handlade om ett vansinnesdåd av en ensam person, men under gårdagen greps ytterligare fem personer misstänkta för delaktighet i händelsen.

Hassan Zubier från Märsta var en av dem som försökte ingripa för att stoppa attacken. Ett ingripande som fått hela Finland att ta Hassan till sitt hjärta.

– Oj, jag har fått hundratals meddelande från människor från hela Finland. Jag vill verkligen tacka alla för den kärlek jag har fått, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".