Porträtt på Lena Nitz
Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet. Foto: Christine Olsson/TT

Polisförbundet välkomnar extra pengar till polisen

Men oppositionen tycker att det är för sent
1:16 min

Stefan Löfvens budskap om extra anslag till polisen skapar positiva reaktioner, men också hård kritik. Sent men välbehövligt, anser Polisförbundet.

Regeringen vill öka anslaget till polisen med två miljarder nästa år och totalt med 7,1 miljarder på tre år, för att nå målet om 10 000 fler poliser år 2024.

– Äntligen ett rejält och absolut nödvändigt tillskott som vi länge har väntat på. Att regeringen nu inser hur allvarlig polisens resursbrist är, det är glädjande, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé anser att regeringens besked om mer pengar kommer alldeles för sent.

– Jag tycker att det är tragiskt att det ska krävas dödsskjutningar och attacker mot akutmottagningar för att den här regeringen ska vakna upp och inse att det krävs rejäla satsningar på svensk polis, säger Tomas Tobé.

Rikspolischefen Dan Eliasson säger i en skriftlig kommentar att regeringens besked är glädjande och att pengarna bland annat ska gå till ökad polisnärvaro, fortsatt satsning på utsatta områden och bättre arbetsvillkor.

Lena Nitz betonar också arbetsvillkoren och kräver att en del av pengarna går till högre löner.

– Jag tycker och jag förutsätter att det här är ett tydligt ekonomiskt incitament för höjda polislöner och för bättre arbetsvillkor, arbetsmiljö och förutsättningar att göra ett bra jobb, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".