Fullt av åhörare när statsminister Stefan Löfven sommartalade.
Fullt av åhörare när statsminister Stefan Löfven sommartalade. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Löfven utlovade stora reformer kommande år

"Välfärden går före stora skattesänkningar"
1:28 min

Omgärdad av Eskilstunas Rademachersmedjor från 1600-talet talade Stefan Löfven idag om vilka värderingar som byggt Sverige starkt och hur det ska fungera som vägledning för framtiden.

Han talade om solidaritet - om mer pengar till exempelvis barnfamiljer, utan att sedan vilja precisera vad det betyder i praktiken i höstens budget.

Stefan Löfven tog också upp pensionärernas skatter, utan att tala om när en utjämning där ska ske, och om att kampen för att jämlikhet också handlar om trygghet - och därmed behövs mer pengar till polisen.

Regeringen ökar anslaget till polisen med 2 miljarder kronor för nästa år, med 2,3 miljarder 2019 och med 2,8 miljarder kronor 2020 - en ökning med totalt 7,1 miljarder på tre år.

Med de pengarna ska målet om 10000 fler polisanställda år 2024 nås. Regeringen vill att polismyndigheten ska kunna se till att fler vill bli poliser och att de som blir det ska stanna i yrket.

Stefan Löfven kritiserade också sina politiska motståndare, inte minst Sverigedemokraterna som fick över 16 procent i valet här 2014.

Han talade också om vikten av att stå upp för demokrati mot rasism, högerextremism och nazism och utlovade att regeringen ska återinföra stödet som skolor har kunnat söka för att besöka Auschwitz.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".