Människor går med plakat.
1 av 3
Ett antal personer samlades på Södermalm i Stockholm för att demonstrera för bättre villkor inom förlossningsvården i Sverige. Runt om i Sverige ordnas det liknande marscher för att bringa uppmärksamhet till frågan. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Marie Johansson, som inte fick föda på det sjukhus som låg närmast.
2 av 3
Marie Johansson, som inte fick föda på det sjukhus som låg närmast. Foto: Lotta Myhrén/SR
Sara Perers Öberg, barnmorska på Södersjukhuset i Stockholm
3 av 3
Sara Perers Öberg, barnmorska på Södersjukhuset i Stockholm Foto: Lotta Myhrén/SR

Marscher i hela landet för bättre förlossningsvård

"Det börjar bli farligt"
1:42 min

Det finns ett stort missnöje inom förlossningvården och i dag demonstrerade föräldrar och barnmorskor i hela landet.

Med skyltar och banderoller hade över två tusen samlats på Mariatorget i Stockholm för att gemensamt marschera för bättre förlossningsvård.

Det finns problem inom hela vårdkedjan kring en graviditet, vilket tacklas på olika sätt inom landstingen och det pågår flera projekt för att förbättra både för föräldrar och personal.
Sara Peres Öberg är barnmorska på Södersjukhuset i Stockholm:

– Förlossningsvården har varit pressad under många, många år överallt i Sverige. Det går inte längre helt enkelt. Folk som jobbar orkar inte längre, man har gjort sitt yttersta och nu känner man att det till och med börjar bli farligt. Man kan inte skicka födande kvinnor hur långt som helst, man kan inte skicka en kvinna med värkar tio mil, säger Sara Perers Öberg.

Marie Johansson trodde hon skulle få föda på Akademiska sjukhuset i Uppsala, men väl på plats där var det fullt och hon fick åka ambulans till Mälarsjukhuset i Eskilstuna:

– Vi fick ju panik, dels för att barnet var på väg tre månader för tidigt, dels att vi skulle till en stad där vi inte känner nån. Vi hade våra familjer i Uppsala och man behöver ju stöd, säger Marie Johansson.

I april beslutade regeringen om ett tillskott på en halv miljard till förlossningsvården och sedan tidigare finns en annan satsning på förlossningsvård och kvinnors hälva på 400 miljoner årligen till 2019. Men det räcker inte, säger Sara Perers Öberg.

– Nej, det är inte tillräckligt. Det är jättebra att att det tillsätts pengar men det måste till mer så att vi blir fler så att vi får en drägligare arbetsmiljö, säger Sara Perers Öberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".