Finlands president Sauli Niinistö . Foto:
Finlands president Sauli Niinistö vill inte ändra på regelverket för asylsökande. Foto: Henrik Montgomery / TT

Första förhöret med misstänkt terrorist i Åbo

Sauli Niinistö försvarar systemet för uppehållstillstånd
1:21 min

Finlands president, Sauli Niinistö, anser inte att regelverket för asylsökande som nekats uppehållstillstånd behöver ändras. Detta apropå det misstänkta terrordådet på Salutorget i Åbo i fredags.

– Det finska domstolssystemet har hög kvalitet, kanske ett av de högsta i världen. Det garanterar individens rättigheter och jag anser inte att det behövs några stora förändringar. Vi behöver exempelvis inte förändra vår lagstiftning, sa president Sauli Niinistö vid en presskonferens i eftermiddags.

Utredningen om det misstänkta terrordådet på Salutorget i Åbo fortsatte i dag. Polisen har haft ett första förhör med den misstänkte 18-årige gärningsmannen under eftermiddagen. Han befinner sig fortfarande på intensivvårdsavdelning på sjukhus, men kommer att begäras häktad under förmiddagen i morgon, uppger svenska YLE.

Förhören med de fyra andra män som misstänks för delaktighet i dådet, har också fortsatt i dag. Samtliga fem är marockanska medborgare.

Några nya gripanden har inte gjorts, vilket betyder att den man som efterlysts internationellt fortfarande är på fri fot. Den finländska nyhetsbyrån FNB uppger att den huvudmisstänkte kommer att begäras häktad i morgon. Under söndagen gjordes också nya husrannsakningar på olika platser i Åbo.

18-åringen är, förutom terrorbrott, även misstänkt för mord på två personer och för mordförsök på ytterligare åtta personer. Han attackerade sina offer med kniv mitt ute på Salutorget. Det var främst kvinnor som angreps. Bara två av offren är män, och båda skakades när de försökte hjälpa kvinnor som attackerades.

Relaterat

Mer om Attacken i Åbo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".