Äpplen i en affär.
Foto: Pontus Lundahl/TT.

Dålig äppelskörd påverkar juiceproducenter

"Det finns de som säger att det är den sämsta skörden på 50 år"
1:03 min

Vårens köldknäpp innebär att höstens äppelskörd förväntas bli historiskt dålig. Något som också kommer ha konsekvenser för landets juiceproducenter.

– Vi är ju ett äppelföretag, äppelodlingen är jätteviktig för oss och vi blir ju drabbade, säger Thomas Jensen, vd på Kiviks musteri. 

– Just nu jobbar vi med att få ihop rätt äpplen i rätt omfattning till våra olika muster. Och vi vet egentligen inte förrän i slutet av skörden hur detta arbetet utfaller. Men troligtvis kommer det bli produktpåverkan hos oss både vad gäller mustsorter och mängd must, säger han.

Äppelodlare över hela landet ser dystert på höstens skörd efter att vårens kalla nätter fått knoppar och blommor att frysa sönder. Det innebär färre svenska äpplen i affären, och de frukter som plockas riskerar vara märkta av frostskador och ger bara en bråkdel av värdet åt odlarna.

Det innebär även att svenska musterier får det tufft framöver och för Kiviks del riskerar äppelbristen att påverka musttillverkningen, det vill säga juice och dryck.

– Det pratas här nere på Österlen om 20 - 25 procent mindre och det finns de som säger att det är den sämsta skörden på 50 år. Så visst, den är kraftigt påverkad, säger Thomas Jensen på Kiviks musteri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".