Krigsfartyg mot färgstark himmel
USS John S. McCain är döpt efter senator John McCaines far och farfar. Båda var amiraler i den amerikanska flottan. Foto: James Vazquez/TT.

Tio saknas efter fartygskollision utanför Singapore

Tio sjömän saknas och fem har skadats efter en krock mellan en amerikansk jagare och ett handelsfartyg öster om Singapore, uppger den amerikanska marinen.

Jagaren USS John S McCain, med fjärrstyrda robotar ombord, skadades vid aktern på babord (vänster) sida i olyckan som inträffade då den var på väg till ett rutinmässigt hamnbesök i Singapore.

Sök- och räddningspersonal har skickats till platsen. John S McCain kunde köra mot hamnen för egen maskin.

Det andra fartyget i kollisionen var det liberiansk-flaggade handelsfartyget Alnic MC, ett 183 meter långt olje- eller kemikalietankfartyg.

"Förutom bogserbåtar från Singapore är Singapores fartyg RSS Gallant, helikoptrar och sjöräddningsfartyg i området för att hjälpa till", står det i ett uttalande från den amerikanska marinen.

Den amerikanska jagaren har fått sitt namn efter den republikanska senatorn John McCains pappa och farfar. Han twittrar efter olyckan:

"Cindy och jag ber för sjömännen ombord på USS John McCain i kväll - uppskattar sök- och räddningspersonalens arbete"

Det är den andra olyckan med amerikanska jagare i asiatiska vatten på lite mer än två månader. I mitten av juni krockade den amerikanska jagaren USS Fitzgerald med ett containerfartyg. Sju sjömän miste livet i kollisionen. Kaptenen på USS Fitzgerald har fråntagits befälet och 13 sjömän kommer att straffas som en följd av den olyckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".