Det skadade fartyget visas på en presskonferens i Putrajaya, Malaysia, idag.Foto: Daniel Chan/TT.
Det skadade fartyget visas på en presskonferens i Putrajaya, Malaysia, idag. Foto: Daniel Chan/TT.

Fartygskollision öst om Singapore: Tio saknas

Fjärde liknande olyckan med amerikanska krigsfartyg i år
1:08 min

Tio sjömän saknas efter att ett amerikanskt krigsfartyg kolliderat med ett fraktfartyg öst om Singapore. Ännu pågår ett stort sökpådrag efter de saknade.

Det var sent inatt lokal tid som det amerikanska krigsfartyget USS John S McCain kolliderade med oljefartyget Alnic MC utanför Singapores kust. Tio personer saknas ännu och fem är skadade.

Krigsfartyget var på väg till en marinbas i Singapore när kollisionen ägde rum. Oljefartyget läcker inte olja men den amerikanska jagaren har skadats.

Malaccasundet, där kollisionen ägde rum är ökänt för att vara svårnavigerad ett av världens mest trafikerade handelsrutter.

Det är den fjärde liknande olyckan med amerikanska krigsfartyg i år. Den dödligaste var för drygt två månader sedan då krigsfartyget Fitzgerald kolliderade med ett filippinskt lastfartyg utanför Japans kust i juni.

Sju amerikanska sjömän ombord på USS Fitzgerald dödades i kollisionen och krigsfartyget var nära att sjunka. I förra veckan meddelades att två ansvariga officerare på fartyget och en senior sjöman ombord hade avlägsnats från sina uppdrag.

Krigsfartyget USS John S McCain är namngiven efter den nuvarande senator John McCains far och farfar som båda var amiraler inom den amerikanska flottan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".